Ondernemen met minder stress en meer zelfvertrouwen

Als ondernemer ben jij het gezicht van jouw bedrijf. Zit jij niet goed in je vel, dan heeft dit invloed op de prestaties in je onderneming. En hoewel er voornamelijk gesproken wordt over stress op het werk, ervaren ook veel ondernemers geregeld stress.

Daarnaast kan faalangst en/of onzekerheid ook een behoorlijke rol spelen in jouw functioneren, maar ook op de groei van jouw bedrijf. Het is namelijk erg belangrijk om jezelf te profileren en zichtbaar te zijn. Op het moment dat je niet voldoende zelfvertrouwen hebt, of last hebt van faalangst kan dit erg lastig zijn. Er zijn zelfs mensen die al jaren een eigen onderneming willen starten, maar dit door faalangst steeds maar uitstellen. Gelukkig valt faalangst goed te overwinnen en levert dit een enorme winst op, zowel voor jezelf als voor je bedrijf.

In deze blog vertel ik meer over de invloed van stress en faalangst op jouw onderneming en geef ik tips hoe jij hiermee om kan gaan.

Stress bij ondernemers

Ondernemers hebben over het algemeen meer vrijheid en een grotere invloed op hun werkzaamheden dan mensen in loondienst. Echter staan ze weer voor heel andere uitdagingen. Daar waar je in loondienst zeker bent van een inkomen, kan dit voor een ondernemer een stuk onzekerder zijn. Financiële onzekerheid is dan ook een grote oorzaak van stress bij ondernemers.

En door die financiële onzekerheid zijn veel ondernemers geneigd om snel over hun eigen grenzen heen te gaan. Belt er bijvoorbeeld een klant in het weekend, dan staan ze toch klaar. Is het erg druk, dan werken ze extra hard en lang om toch deadlines te halen. En naast het gewone werk komt dan ook nog de boekhouding, zorg voor bijvoorbeeld personeel en de marketing. Het gevolg is dat veel ondernemers geregeld te veel uren draaien en zichzelf snel wegcijferen.

En zijn ze dan een keer ziek, dan is de drempel om hier aan toe te geven vaak behoorlijk hoog. Want niet werken betekend vaak geen inkomen. De frustratie die hierbij komt kijken, levert vaak veel stress op. Daarnaast zorgt het niet nemen van je rust er geregeld voor dat herstellen extra lang duurt.

Onzekerheid en faalangst bij ondernemers

Naast stress speelt onzekerheid ook geregeld een rol bij het niet lekker in je vel zitten. Veel ondernemers zijn uit passie hun eigen onderneming gestart en het ondernemen krijgen ze er gewoon bij. Er komt echter vaak veel meer kijken bij het ondernemen dan in eerste instantie gedacht wordt.

Eén van de dingen is profileren en zichtbaar zijn. Want om aan klanten te komen, zal je onder de aandacht moeten komen. Sommige mensen gaat dit heel gemakkelijk af, maar veel ondernemers vinden het lastig om in het middelpunt van de belangstelling te staan en daarnaast ook nog duidelijk te kunnen laten zien waar ze voor staan en wat ze te bieden hebben. En juist daar ligt vaak het verschil tussen het wel of niet binnenhalen van een potentiële klant.

Ondernemen met minder stress en meer zelfvertrouwen

Gelukkig kan jij als ondernemer zelf veel invloed uitoefenen op jouw stressniveau en jouw zelfvertrouwen en valt profileren goed te leren. Hierbij is het erg belangrijk om te ontdekken waar precies de knelpunten liggen. Vind jij het bijvoorbeeld erg lastig om jouw grenzen aan te geven, dan is het zaak te ontdekken waardoor dit komt. Daarnaast zal je moeten leren om vaker “nee” te zeggen, om op die manier te voorkomen dat je steeds weer over je grenzen gaat.

Vind jij het lastig om voldoende tijd voor ontspanning te nemen, of kan jij het werk niet loslaten, dan zal je hier aan moeten werken en heb jij gewoon teveel te doen, dan zal je actie moeten ondernemen om de werkdruk te verlagen.

Niet harder, maar slimmer werken

Heb jij teveel dingen te doen en werk jij geregeld meer uren dan je zou willen, dan kan het helpen om bepaalde dingen in jouw bedrijf te veranderen. Harder werken heeft dan vaak geen zin, slimmer werken wel. Denk hierbij aan uitbesteden van dingen, prioriteiten stellen, maar ook automatiseren van bepaalde dingen of het opzetten van een online training kan jou helpen om de werkdruk te verlagen en toch voldoende inkomsten te houden.

Zo heb ik zelf het hele proces van marketing geautomatiseerd. Iemand komt ergens op mijn website en wordt naar de juiste pagina’s genavigeerd om uiteindelijk op mijn mailinglijst terecht te komen. Eenmaal op deze lijst ontvangt de potentiële klant een aantal mails. Welke mails dit zijn is afhankelijk van de acties die de potentiële klant doet. Ik volg precies op welke link hij of zij klikt en waar dus de interesse ligt. Hierdoor heb ik goed inzicht in welke potentiële klant in welke mate geïnteresseerd is en kan ik heel gericht actie ondernemen en de juiste mails versturen.

Ook het aanschaffen en upgraden van mijn online training Vrij van Stress verloopt geheel automatisch. En omdat er tijdens de stressbegeleiding een aantal dingen zijn die meestal wel weer terug komen, neemt de online training mij ook veel werk uit handen. Ik kan met de persoonlijke begeleiding daar inspringen waar nodig en de dingen die mijn klanten zelf kunnen doen, doen ze zelf en in hun eigen tijd. Het voordeel voor mijn klanten is daarbij dat de kosten van deze programma’s veel lager liggen dan bij een standaard coachtraject.

Jezelf profileren

zelfvertrouwen zelfkennis profileren

Ook op gebied van profileren en onzekerheid kan je als ondernemer zelf veel doen. Door jezelf goed te leren kennen en te weten waar jou sterke en minder sterke punten liggen, ga je jezelf veel zekerder voelen. Je kan je sterke punten extra naar voren laten komen en deze ook beter aan je potentiële klanten over brengen. Je minder sterke punten kan je versterken of ervoor zorgen dat deze minder invloed hebben, door bijvoorbeeld dingen uit te besteden aan iemand die daar wel goed in is.

Daarnaast is het heel belangrijk om te weten waar jij echt voor staat. Wat vind jij belangrijk, wat is het doel van jouw bedrijf, wat bied jij aan waarde en vooral ook, waarom doe jij wat jij doet. Hoe beter jij dit voor jezelf duidelijker hebt, hoe krachtiger je overkomt en hoe eerder potentiële klanten geneigd zijn bij je te kopen.

Ontdekken waar voor jou winst te behalen valt?

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere manieren om jouw stressniveau te verlagen en/of jouw zelfvertrouwen te vergroten. Wil jij hier meer over weten en/of ontdekken wat jij kan doen om beter in je vel te komen en je bedrijf te laten groeien, neem dan vrijblijvend contact met mij op of plan een gratis kennismakingsgesprek.

Voor meer tips en inspiratie, kan je je ook aanmelden voor de besloten Facebookgroep Minder Stress, Meer Zelfvertrouwen. Ik deel hier zelf inspirerende artikelen en tips, maar je kan er ook tips en ervaringen uitwisselen met anderen.

facebookgroep minder stress meer zelfvertrouwen

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Ondernemen met minder stress en meer zelfvertrouwen

Plaats een reactie