Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf bent

Ben jij iemand die altijd voor een ander klaar staat? Maar vergeet je jezelf daarbij vaak? Goed voor een ander zijn is een hele fijne eigenschap, maar het kan ook voor veel stress zorgen. Mensen vinden het op den duur normaal dat jij altijd beschikbaar bent en het is op dat moment erg lastig om het roer opeens om te gooien. 

Je hebt het gevoel dat alles je teveel wordt en zou graag willen dat mensen minder vaak een beroep op je doen. Maar hoe doe je dit, zonder je schuldig te voelen? In deze blog lees je hoe ik dit deed.

Ik ben nu éénmaal zo

Misschien denk je, dit gaat mij nooit lukken. Ik ben nu éénmaal zo. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit ook voor jou weggelegd is. Zorgzaam zijn is één van mijn kwaliteiten en vroeger stond ik ook altijd voor iedereen klaar. Vaak al voor iemand er om vroeg. Een stille hint was genoeg om mij in actie te laten komen en mijn hulp aan te bieden. Achteraf had ik geregeld spijt, maar terugdraaien is nog veel lastiger en dat deed ik dan ook niet. Want: “Belofte maakt schuld”

De ommekeer

Tot ik op een bepaald moment merkte dat het echt niet langer ging. Ik kwam niet meer toe aan de dingen die ik echt belangrijk vond en liep alleen maar te rennen en te vliegen. Daarnaast was ik constant moe en had veel last van allerlei vage klachten. Ik viel geregeld uit tegen mijn partner, mijn dochtertje en andere mensen uit mijn omgeving en kwam tot het inzicht: “Er moet iets veranderen.”

Mede door mijn opleiding tot coach ontdekte ik, dat ik deze situatie eigenlijk zelf veroorzaakte. Omdat ik graag door iedereen aardig gevonden wilde worden en gezien wilde worden, hielp ik iedereen waar ik kon. Echter gingen de mensen om mij heen dit als normaal ervaren en moest ik er steeds een schepje bovenop doen om gezien te worden en een complimentje te krijgen.

Daarnaast speelde mijn opvoeding ook mee. In ons gezin heerste de norm: “Als je goed bent voor een ander, ben je een goed mens”. Jezelf vooropstellen was egoïstisch en uit den boze en ik heb dit dus ook nooit gedaan.

Deze 2 dingen zorgden ervoor dat ik dus constant voor anderen klaarstond en mezelf en mijn eigen behoeftes steeds verder achteruitschoof, waardoor ik constant mezelf voorbijliep.

Goed voor een ander, maar ook voor jezelf

Doordat ik mij bewust werd waarom ik altijd mijn hulp aanbood en “ja” zei voor ik het wist, kon ik er ook iets aan veranderen. Ik gaf vaker aan dat ik echt geen tijd had, dat het niet ging lukken etc. en dacht eerst na voor ik automatisch mijn hulp aanbood. Of ik zei dat ik iets best wilde doen, maar op een later tijdstip. Het verbaasde mij dat mensen (op een enkel boos of teleurgesteld gezicht na) eigenlijk helemaal niet heftig reageerden. En er was niemand die mij opeens minder aardig vond, mensen kregen juist veel meer respect voor mij en ik voelde mij veel meer gezien.

Bewust “ja” zeggen

In elke situatie waarin ik om hulp gevraagd werd of het gevoel had dat iemand mijn hulp kon gebruiken nam ik even de tijd om mezelf een aantal vragen te stellen. Ik liet mij niet langer onder druk verleiden tot uitspraken. Dit deed ik door aan te geven dat ik er even over na moest denken, even in mijn agenda moest kijken of er later even op terug zou komen. De vragen die ik mijzelf op dat moment stelde waren:

  • Heb ik tijd?
  • Heb ik zin?
  • Vind ik dit belangrijk?
  • Wat gebeurt er als ik “nee” zeg?
  • Kan het ook later of kan iemand anders dit net zo goed (of beter) doen?

Doordat ik bewuster met mijn tijd omging en ook vaker tijd voor mezelf en de dingen die ik belangrijk vond nam, kwam ik weer veel beter in mijn vel te zitten en kreeg meer energie. En uiteindelijk merkte ik dat ik, juist door ook af en toe “nee” te zeggen, veel beter kon zijn voor een ander!

Ik ben weer de leuke partner en moeder en geniet van de dingen die ik doe!

Online training “Vrij van Stress”

Wil jij ook leren waarom jij zoveel moeite hebt om “nee” te zeggen of waarom jij altijd voor een ander klaar staat? En wil je weten hoe je hier op een goede manier mee om kunt gaan, zodat je goed bent voor jezelf én voor de ander? Dan is de online training “Vrij van Stress” echt iets voor jou!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie