Faalangst of angst voor succes?

Faalangst kennen de meeste mensen wel, maar wist je dat veel mensen die denken dat ze faalangst hebben eigenlijk bang zijn om succesvol te worden? Dit wordt ook wel succesangst genoemd.

Het klinkt misschien gek, waarom zou je bang zijn om succesvol te worden?

In dit artikel vertel ik meer over mijn eigen succesangst, de oorzaken van succesangst en hoe jij kan herkennen of jij ook angst hebt om succesvol te worden.

Mijn eigen angst voor succes

Een aantal jaar geleden viel ik ook onder de groep mensen met succesangst. Want succes, dat was niet voor mij weggelegd. “Blaas maar niet te hoog van de toren” was iets wat ik vanuit mijn omgeving meekreeg en daarnaast dacht ik altijd dat succesvol zijn en carrière maken niet samengingen met een leuke moeder zijn en het managen van een gezin.

Lange tijd heb ik mijzelf tegengehouden om succesvol te worden. Ik bleef hangen in mijn leventje waarin ik zonder moeite en uitdaging kon functioneren, stelde lastige dingen uit en verzon steeds maar smoesjes om uitdagingen uit de weg te gaan. Tot ik tijdens mijn opleiding als coach ontdekte dat ik veel meer kon als ik van tevoren gedacht had en dat ik vooral mijzelf aan het tegenhouden was. Dat ik eigenlijk juist die uitdaging nodig had om gelukkig te worden en te blijven én dat ik wel graag succesvol wilde zijn en carrière wilde maken.

Ik begon toen mijn eigen coachpraktijk en hoewel ik in het begin nog wel geneigd was weer in mijn oude patroon te vervallen, lukte het mij steeds beter om de dingen te doen die ik moest doen om succesvol te worden. Inmiddels laat ik mij niet meer leiden door mijn angst voor succes en ga ik er gewoon voor!

Heb jij succesangst?

Herken jij de volgende dingen bij jezelf? Dan is de kans groot dat jij last hebt van succesangst:

 • Je stelt geen doelen en doet maar wat
 • Je stelt graag taken uit, of maakt taken niet af
 • Je hebt een gebrek aan motivatie
 • Je twijfelt veel aan jezelf
 • Je bent erg perfectionistisch en blijft hangen in details
 • Je neemt geen verantwoordelijkheid
 • Je wijst leuke kansen/uitdagingen af, uit angst dat je ze niet aankan
 • Je blijft hangen in een te lage opleiding of banen onder je niveau
 • Je blijft hangen in een relatie die eigenlijk niet goed genoeg is
 • Je verzint constant smoesjes om iets niet te doen
 • Je denkt vaak negatief over jezelf of je prestaties

De oorzaken van succesangst

Er zijn diverse redenen waarom je succesangst kan hebben. Hieronder noem ik een aantal oorzaken:

Denken dat je succes niet waard bent

Eén van de redenen van succesangst is dat jij vindt dat jij succes niet waard bent. Waarom zou jij succesvol mogen zijn? Zo bijzonder vind je jezelf niet.

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” is misschien een spreuk die je jezelf graag voorhoudt. Maar ben jij het echt niet waard? En waarom is een ander het wel waard?

Bang om in de spotlights te komen staan

De angst om niet langer anoniem, op de achtergrond te kunnen acteren is ook vaak een reden voor succesangst. Wanneer jij succesvol wordt gaan andere mensen naar je kijken, iets van je vinden en misschien zelfs wel over je praten. En dit zal inderdaad niet altijd positief zijn. De angst hiervoor kan je behoorlijk tegenhouden op weg naar succes.

Onzekerheid (twijfel of jij het wel kunt)

Misschien wel de grootste reden voor succesangst is zelftwijfel. Zolang jij er niet van overtuigd bent dat jij het kan, is de kans groot dat je ook niet succesvol zal worden. Je zal namelijk alles doen om te bewijzen dat jij niet capabel genoeg bent, straalt jouw onzekerheid uit en pakt de kansen die je zou moeten pakken niet aan.

Bang voor de reacties van je omgeving

Zoals ik in het begin al vertelde, was het bij ons heel normaal om niet te hoog van de toren te blazen. Ook het motto “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” was sterk aanwezig. Doe je dit wel, dan val je op en krijg je wellicht reacties van de mensen om je heen. De angst voor deze reacties kan je behoorlijk tegenhouden om daadwerkelijk hoge doelen na te streven.

Ook kan de angst voor reacties van je omgeving wanneer het je toch niet mocht lukken deze doelen waar te maken, ervoor zorgen dat je er maar niet aan begint. Misschien hoor je in je hoofd je omgeving al zeggen: “zie je wel, ik zei toch dat hem/haar dat nooit ging lukken”

Maar waarom zou het jou niet gaan lukken?

Angst om mensen om je heen te verliezen

Nog een veelgehoorde oorzaak is de angst om mensen om je heen te verliezen. Wanneer jij succesvol wordt, zullen er misschien mensen zijn die je gaat ontgroeien. Ook zullen er mensen zijn die jaloers gaan zijn op wat jij bereikt hebt. Maar bedenk je; wanneer mensen je opeens niet meer leuk vinden als je succesvol bent, hoe belangrijk zijn deze mensen dan echt voor je?

Trauma in het verleden

Wanneer jou vroeger altijd verteld is dat je niks waard bent of dat je niks kan, kan het zo in je hoofd zitten dat succes niet voor je weggelegd is, dat je het niet meer durft na te streven. Dit kan je behoorlijk belemmeren in het nastreven van jouw doelen.

Maar ook wanneer jij bijvoorbeeld als kind gepest bent omdat jij goede schoolresultaten bereikte, altijd hard studeerde of je dromen achterna ging, kan dit een reden zijn voor succesangst. Het stemmetje van de pester blijft in je hoofd rondspoken en remt jou in het nastreven van succes. Je bent onbewust bang om opnieuw gepest te worden met jouw goede resultaten.

Niet langer bang zijn voor succes?

Heb jij last van succesangst? Ontdek dan in één van de trajecten coaching waarom jij bang bent voor succes en hoe je deze angst kan overwinnen. Want ook voor jou is succes weggelegd!

Maak hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie