Overwin je faalangst in drie stappen

Ben jij vaak zenuwachtig als jij iets moet doen waar een ander meekijkt? Stel je dingen die je spannend vind vaak uit, of ben jij juist heel erg perfectionistisch? Dan is de kans groot dat je last hebt van faalangst. Misschien denk je dat deze spanning bij je hoort en dat je hier niets aan kan doen. Niets is minder waar. Ook jij kan jouw faalangst overwinnen. Met deze 3 stappen overwin je ook jouw faalangst!

Stap 1: Ontdekken

Ontdek waar jij precies bang voor bent. Is het de angst om iets fout te doen? Ben je bang dat je niet voldoende kennis hebt? Of ben jij bang dat je niet goed overkomt? Faalangst is er in allerlei vormen en maten. Soms kan het echt je hele leven beheersen, bijvoorbeeld omdat je geen nieuwe dingen meer durft te proberen of spannende situaties zoveel mogelijk vermijd. Maar ook een grote hoeveelheid stress kan het gevolg zijn.

Door te leren waar de angst vandaan komt en wanneer angst een rol speelt, wordt je je steeds bewuster van de invloed op je leven. Waarschijnlijk ontdek je bepaalde patronen. Iedere keer als jij weer voor een vergelijkbare situatie staat, zal je op dezelfde manier handelen. Als je die patronen voor jezelf duidelijk hebt, kan je door naar de volgende stap.

Stap 2: Oplossen

Je hebt als het goed is ontdekt hoe jij op spannende situaties reageert en welke situaties je spannend vindt. De volgende stap is te onderzoeken wat jij nodig hebt om je niet langer door de spanning te laten beperken.

Je kan hierbij denken aan;

  • Belemmerende overtuigingen opsporen en oplossen
  • Stap voor stap je angst onder ogen komen
  • Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen
  • Kleine veranderingen in je patronen aanbrengen
  • Het algemene spanningsniveau verlagen
  • Opener zijn over je onzekerheid en angst
  • Jezelf meer leren waarderen
  • Jezelf accepteren zoals jij bent

Vaak zal er een combinatie van verschillende oplossingen zijn die voor jou werkt. Het is wel heel belangrijk om klein te beginnen en je verwachtingen realistisch te houden. Faalangst ontwikkel je niet in één dag en zal ook niet in één dag opgelost zijn. Maar als jij stap voor stap je grenzen verlegt, dicht bij jezelf blijft én leert om van jezelf te houden, dan is het voor jou ook mogelijk om niet langer beperkt te zijn door je faalangst.

Stap 3: Vasthouden en blijven groeien

De derde stap (misschien wel de belangrijkste) is volhouden. Er zullen momenten zijn in je leven die niet helemaal lopen zoals je wilt. Dat zijn de momenten waarop je snel geneigd bent terug te vallen in oude patronen. En daar zal je altijd alert op moeten blijven.

Als jij stap 1 en 2 goed hebt uitgevoerd, dan zal je snel herkennen als je in de negatieve spiraal beland en kan je meteen weer in actie komen door extra aandacht te schenken aan de oplossingen. Zo kan je snel de negatieve spiraal weer omzetten naar een positieve spiraal en kan je weer verder groeien.

Groei je leven lang

Wanneer jij deze 3 stappen goed doorloopt, zal je steeds blijven groeien. Je bent dan namelijk niet meer bang om te falen en durft op je gevoel te vertrouwen. Hierdoor ga je ook in de toekomst op de juiste manier om met spannende situaties en zal je niet langer geremd zijn door faalangst.

Hulp bij het overwinnen van je faalangst?

Ik kan me voorstellen dat je wat extra hulp kan gebruiken bij het doorlopen van deze stappen. Wil jij graag weten wat ik voor je kan betekenen? Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan en kom naar mijn praktijk in Emmen (een online afspraak is uiteraard ook mogelijk).

kennismakingsgesprek faalangst volwassenen

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie