Kenmerken en symptomen van faalangst

Er zijn heel veel mensen die in meer of mindere mate last hebben van faalangst. Soms is het heel duidelijk dat iemand last heeft van faalangst, maar veel kenmerken zijn minder bekend. Veel mensen ontdekken hierdoor pas op latere leeftijd dat hun onzekerheid en uitstelgedrag voortkomt uit de angst om te falen.

In deze blog lees je hoe jij faalangst kan herkennen en op welke manier faalangst zich kan uitten.

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Natuurlijk is iedereen weleens bang om een fout te maken en iedereen voelt zich weleens onzeker wanneer hij iets nieuws gaat doen. Maar als je last hebt van faalangst, dan zijn deze angsten vaak onrealistisch en abnormaal. De angst beperkt je dan in je dagelijkse leven en het kan je verhinderen om nieuwe dingen te leren of nieuwe mensen te leren kennen.

Lees hier meer over wat faalangst is.

Kenmerken en symptomen van Faalangst

Faalangst kan zich op verschillende manieren uitten. Heb jij last van één of meerdere van de volgende dingen? Dan kan het zijn dat je last hebt van faalangst.

Je:

 • hebt geregeld last van stress en voelt spanning in je lijf (bijv. bij aanwezigheid in grote groepen, bij bepaalde werktaken etc.)
 • hebt last van uitstelgedrag
 • vermijd dingen die buiten je comfortzone liggen en zoekt excuses om geen nieuwe dingen te hoeven doen
 • denkt dat andere mensen altijd beter zijn, meer kennis hebben, zelfverzekerder zijn of er beter uitzien
 • maakt jezelf kleiner dan je bent en haalt jezelf geregeld naar beneden (negatief zelfbeeld)
 • excuseert jezelf al van tevoren, dat het toch niet goed genoeg is, dat jij het niet kan etc.
 • vraagt iedere keer bevestiging van anderen: “doe ik het wel goed?”, “kan ik dit echt wel?”
 • hebt moeite met het nemen van beslissingen en het maken van keuzes
 • legt de lat voor jezelf zo hoog, dat het eigenlijk bij voorbaat al niet haalbaar is en dat het logisch is als je faalt
 • hebt moeite met het krijgen van kritiek en wordt dan snel boos (afweerreactie)
 • bent erg perfectionistisch en/of hebt heel veel behoefte aan controle willen hebben en houden.

Vormen van faalangst

Je leest hierboven verschillende kenmerken van faalangst. We kunnen deze signalen in 3 groepen verdelen; het zijn verschillende vormen van faalangst.

Cognitieve faalangst

De bekendste vorm is de cognitieve faalangst. Hierbij speelt jouw denken een rol. Het is de vorm van faalangst die bijvoorbeeld opspeelt tijdens toetsen, examens en presentaties. Met deze vorm kan je ook last krijgen van black-outs.

Sociale faalangst

De tweede vorm is de sociale faalangst. Deze speelt op bij alles wat te maken heeft met sociale contacten en relaties. Bijvoorbeeld bij het ontmoeten van nieuwe mensen of het binnengaan van een grote onbekende groep mensen. Ook heeft deze vorm te maken met hoe jij jezelf laat zien naar anderen toe.

Motorische faalangst

Motorische faalangst heeft alles te maken met angst om verkeerd te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld bij het schilderen of knutselen zijn, maar je kan hier ook denken aan een stukje onhandigheid wanneer jij je in een spannende situatie bevindt. Bij kinderen uit zich deze vorm van faalangst vaak bij gymnastiek of het beoefenen van sport.

Meestal zie je een combinatie van deze 3 soorten van angst, waarbij er één overheerst.

Faalangst en hooggevoeligheid

Faalangst komt veel voor bij mensen die hooggevoelig / hoogsensitief zijn. Dit komt omdat mensen die hooggevoelig zijn dingen op een andere manier doen, andere mensen sterker aanvoelen en ook op een andere manier denken. Hierdoor lopen veel hooggevoelige mensen op een bepaald moment in hun leven vast door faalangst/ onzekerheid. Lees meer over wat hooggevoeligheid is en over Faalangst en Hooggevoeligheid

Wordt jouw faalangst de baas!

Wanneer jij meerdere punten uit dit artikel herkent is de kans groot dat jij beperkt wordt door faalangst. Gelukkig is faalangst goed te overwinnen.

Als faalangstcoach kan ik jou helpen de regie over je leven terug te nemen en faalangst de baas te worden. In een faalangst begeleidingstraject of faalangst training leer jij hoe jij meer zelfvertrouwen kan ontwikkelen, assertiever kan worden en jouw faalangst kan overwinnen. Omdat faalangst zoveel vormen en maten heeft, kijken we in deze training heel specifiek naar jouw situatie. Wat kan jij doen om jouw faalangst niet langer jouw leven te laten belemmeren, niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Kenmerken en symptomen van faalangst

Plaats een reactie