Faalangst en uitstelgedrag

Ik denk dat veel mensen in zekere zin wel last hebben van faalangst. Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan iemand erg perfectionistisch zijn, heel hard werken en overdreven hulpvaardig zijn, geen beslissingen nemen uit angst de foute keuze te maken, steeds uitvluchten bedenken om maar niet aan die ene taak te beginnen, de lat voor zichzelf zo hoog leggen dat het doel eigenlijk bij voorbaat al onhaalbaar is, om op die manier te voorkomen dat hij faalt.

We verdelen deze manier van omgaan met faalangst in 2 groepen. Enerzijds de mensen die (te) hard werken om maar geen fouten te gaan maken, anderzijds mensen die voorkomen dat ze fouten maken door de situatie waarin ze een fout kunnen maken te vermijden. De manier van omgaan kan ook een combinatie zijn van beide manieren. In dit artikel gaat het vooral om de mensen die uitstellen door faalangst.

Mijn eigen ervaring met faalangst

Ik had zelf in het verleden ook vaak last van faalangst. Black-outs tijdens toetsen komen mij niet vreemd voor, maar ook perfectionisme, hele hoge doelen stellen en geen keuzes durven maken zijn herkenbaar. Inmiddels heb ik goed inzicht in mijn faalangst en laat ik mij (meestal) niet meer belemmeren door deze angst. Toch speelt de angst in sommige gevallen nog wel op.

Zo bijvoorbeeld bij het starten aan deze blog. Ik had genoeg ideeën, maar ik kon mezelf er niet toe zetten om te starten met schrijven. Ik bleef maar zoeken naar informatie, bedenken of mijn lezers wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp, of ik het wel op een interessante manier kan brengen en ga zo maar door. Tot ik besefte dat ik aan het uitstellen was door faalangst. Ik dacht bij mezelf: “Misschien moet ik maar gewoon beginnen met schrijven”. Ik begin met schrijven en opeens staan er een heleboel woorden op papier.

Waarschijnlijk staan hier wel wat punten van herkenning voor je in. In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die problemen hebben met het behalen van doelen doordat ze kampen met faalangst. Regelmatig is er dan ook sprake van uitstelgedrag.

“Morgen ga ik aan de slag met die tekst, vandaag heb ik geen zin”

“Volgende week begin ik met dat dieet, ik heb nu nog te veel stress”

“Ik wil graag mijn rijbewijs gaan halen, maar heb het nu zo druk, dus ik begin na de vakantie”

Dit soort uitspraken hoor ik geregeld. Veelal wil iemand echt wel beginnen met de tekst, op dieet gaan of zijn rijbewijs halen, maar houdt faalangst hem of haar tegen. En uiteindelijk geldt dan regelmatig: “Van uitstel, komt afstel!”. Zo zonde dat mensen op die manier hun doel niet behalen, terwijl faalangst, (met de juiste begeleiding) goed onder controle te krijgen is. Gelukkig kun je zelf ook al veel doen om de impact van faalangst te verminderen.

Faalangst verminderen?

Bewustwording is de eerste stap. Wanneer je van jezelf weet dat faalangst ervoor zorgt dat je dingen uitstelt en excuses zoekt om iets niet te doen, heb je de eerste stap al gemaakt. Pas wanneer je je hier bewust van bent, kun je er ook echt iets aan doen.

Vervolgens is het belangrijk om te ontdekken waar je precies bang voor bent en welke gedachtes er door je heen gaan. Is het omdat je denkt dat je het niet kunt, omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken, omdat je bang bent voor wat anderen ervan zullen zeggen of een andere reden? Ook is het goed om na te denken over de volgende vragen:

  • Heb je deze angst al zolang je je herinnert, of is er een bepaalde situatie geweest waardoor je deze angst hebt ontwikkeld?
  • In welke situaties voel je vergelijkbare angst? Stel je dan ook uit of ga je hier op een andere manier mee om?
  • Waar zou de angst vandaan gekomen kunnen zijn?

Door meer inzicht te krijgen in je faalangst kun je er gerichter mee aan de slag. Leer rationeel naar je angsten te kijken en wees je bewust van de manier waarop je ermee omgaat. Stop met excuses te zoeken en ga de uitdaging aan. Stop met uitstellen, start met werken aan je doel! Je bent vaak tot meer in staat dan je zelf denkt.

Wil jij ook de grotere versie van jezelf worden???? Laat faalangst je niet langer belemmeren!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie