Coaching bij Hooggevoeligheid (HSP)

Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid

Hoogevoeligheid wordt ook wel hoogsensitiviteit of HSP genoemd. Het is geen aandoening, maar een karaktereigenschap. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de mensen over deze eigenschap beschikt.

Mensen die hooggevoelig zijn, zijn gevoeliger voor prikkels en verwerken prikkels op een andere manier dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Daardoor heb je met deze eigenschap een grotere kans om overprikkeld te raken. Wanneer je overprikkeld raakt, blokkeert je brein als het ware. Het kan zijn dat je opeens heel erg boos of verdrietig wordt, of letterlijk bevriest.

Ook kan de diepgaandere verwerking van prikkels ervoor zorgen dat jij veel aan het denken bent en dat het lijkt alsof je hoofd nooit stilstaat. Of dat je, wanneer je een vraag krijgt of je mening moet geven, niet meteen weet wat je moet zeggen. Je brein moet hier wat langer over nadenken, omdat jij alle voors- en tegens, maar ook de gevolgen van wat je zegt in kaart brengt, voor je kan antwoorden. Ook het presteren wanneer iemand op je let is vaak lastiger voor mensen met HSP.

Bewust worden van hooggevoelig zijn

Zelf heb ik een aantal jaar geleden ontdekt dat ik hooggevoelig ben. Hierdoor vielen veel dingen voor mij op z’n plek. Ik voelde mij vroeger altijd “anders” en had het gevoel dat mensen mij niet begrepen. Ook was ik altijd heel erg beïnvloedbaar door sfeer of emoties van anderen. Omdat ik toen nog niet wist dat ik hooggevoelig was, wist ik ook niet dat ik dingen sneller aanvoelde dan de gemiddelde mens. Ik dacht altijd dat mensen deze (subtiele) signalen bewust negeerden en dacht dat ik zwak en kwetsbaar was. Uit zelfbescherming bouwde ik een muurtje op en deed ik mij anders voor dan ik eigenlijk was. Dit zorgde voor veel onzekerheid, maar ook veel spanning.

Door deze spanning raakte ik steeds sneller overprikkeld en omdat ik niet goed wist hoe ik deze overprikkeling kon voorkomen voelde ik mij extra gefrustreerd. Ook had ik steeds meer last van stress en faalangst.

Daarnaast leek het alsof mijn gedachten nooit stilstonden en was ik besluiteloos doordat ik zoveel aan het nadenken was over de gevolgen van mijn acties. Menig avond of nacht heb ik wakker doorgebracht omdat ik maar bleef denken en malen.

Herken jij jezelf hierin?

 • Ben jij erg gevoelig voor sfeer, emoties van anderen en indrukken van buiten?
 • Ben jij erg stressgevoelig?
 • Heb jij moeite met je grenzen voldoende bewaken?
 • Lukt het jou slecht om de focus te houden?
 • Heb jij moeite om bij je gevoel te komen?
 • Zit jij snel in je hoofd?
 • Weet jij niet goed wat je wilt of hoe jij dingen aan moet pakken?
 • Ben jij snel vermoeid door alles om je heen?
 • Verlies je veel energie door je bezig te houden met zaken die goed zijn voor anderen, maar niet echt voor jou?
 • Vind jij harmonie erg belangrijk?
 • Heb jij moeite met nieuwe dingen?

Wanneer je je in een heel deel van deze dingen herkent, dan kan het maar zo zijn dat jij ook hooggevoelig bent.

Hooggevoeligheid als kracht

Inmiddels heb ik geleerd om de positieve kant van mijn hooggevoeligheid meer te zien en kan ik beter voorkomen dat ik overprikkeld raak. En ik kan jou ook helpen om jouw hooggevoeligheid meer te gaan begrijpen, een betere balans te krijgen en jouw hooggevoeligheid in te gaan zetten als kracht.

Wil jij weten wat ik voor je kan betekenen, of twijfel je of je hooggevoelig bent en wil je weten hoe je hier meer duidelijkheid in kan krijgen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan of meld je aan voor de online training “Krachtig Hooggevoelig” .

HSP Coaching

Coaching bij hoogsensitiviteit

Iedereen heeft wel eens last van Stress, maar het leren omgaan met hoogsensitiviteit, vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Online training krachtig hooggevoelig

Training: “Krachtig hooggevoelig”

In deze online training neem ik je stap voor stap mee om hoogsensitiviteit als kracht te gaan gebruiken. Tijdens deze training creëer je een persoonlijke handleiding voor jouw hoogsensitiviteit.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Jouw hooggevoeligheid inzetten als kracht?

Dat kan! Met de online training Krachtig hooggevoelig; Het online programma waarin jij leert overprikkeling te voorkomen en jouw hoogsensitiviteit in te zetten als kracht.