Hooggevoeligheid en faalangst

Hooggevoeligheid en Faalangst

Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben last van faalangst. Zelf had ik hier vroeger ook veel last van. Ik voelde mij altijd “anders” en had het gevoel daardoor buiten de groep te vallen. Ook vond ik het erg lastig als ik voelde dat iemand iets anders zei, dan dat hij uitstraalde. Maar omdat ik toen nog niet wist van hooggevoeligheid en dacht dat iedereen deze subtiele signalen oppikte, maar hier niets mee deed, heb ik geleerd om mijn gevoel hierin niet meer te geloven.

Toch merkte ik als iemand zich op een bepaald moment anders ging gedragen naar mij, dat ik dan bij mijzelf ging bedenken wat ik anders zou kunnen doen, zodat deze persoon weer “normaal” deed. Ik betrok alles op mijzelf en dacht ook dat ik degene was die dingen moest veranderen. Ik voelde mij steeds meer onzeker worden over wie ik was en wat ik deed en op den duur droeg ik vaak een masker.

Ook op school had ik het soms lastig. Van jongs af aan kon ik heel slecht presteren wanneer iemand op mijn vingers keek en ik ontwikkelde geleidelijk steeds meer faalangst en spanning voor examens. Door deze spanning, kon ik nog minder presteren en op den duur dacht ik dat ik gewoon niet goed genoeg was. De spanning kwam bij mij met name tijdens praktijktoetsen en toetsen met tijdsdruk. Bij theorietoetsen waar ik rustig na kon denken had ik dat veel minder.

Intense verwerking bij hooggevoeligheid

In mijn blog over hooggevoeligheid gaf ik al aan dat mensen die hooggevoelig zijn niet alleen meer prikkels binnenkrijgen, maar dat ook de informatieverwerking anders verloopt. HSP’ers hebben een intensere, diepgaandere verwerking en hierdoor zijn ze heel erg gericht op het maken van de juiste keuzes en het voorkomen van fouten. En als iets dan niet goed gaat, zijn HSP’ers ook nog eens heel kritisch en willen meteen onderzoeken wat ze zelf kunnen doen om deze fout de volgende keer te voorkomen.

Hierdoor zijn ze extra gevoelig voor het ontwikkelen van faalangst.

Onzekerheid

Naast het voorkomen van fouten, zijn veel HSP’ers van jongs af aan al onzeker, omdat ze zich anders voelen en zich vaak kwetsbaarder voelen door hun gevoeligheid. Ze hebben vaak geleerd om hun “zwakke” kant weg te stoppen en emoties voor zich te houden. En om te voorkomen dat ze teveel gekwetst worden, dragen ze vaak een masker.

Overprikkeling en faalangst

Door overprikkeling en stressgevoeligheid ligt de basisspanning bij veel HSP’ers hoger dan bij niet-HSP’ers. En bij een hogere basisspanning is de kans op faalangst ook groter. Dus ook dit is een oorzaak voor het ontwikkelen van faalangst.
Daarnaast zorgt overprikkeling er ook voor dat we meer negatief gaan denken over onszelf en over de situatie waarin we zitten. We hebben meer oog voor de dingen die niet goed gaan, dan de dingen die wel goed gaan. En als je alleen maar de dingen ziet die je niet goed kunt en niet meer kijkt naar de dingen waar jij juist goed in bent, dan krijg je een lager zelfbeeld en heb je minder zelfvertrouwen.

De oplossing

In dit artikel noemde ik diverse oorzaken waarom hooggevoelige mensen vaker last hebben van faalangst. Voor mij waren dit ook oorzaken van mijn faalangst. Inmiddels heb ik nauwelijks nog last van de angst om te falen, doordat ik nu weet dat hooggevoelig zijn hier een grote rol in speelt.

Wanneer jij leert welke impact HSP’er zijn op jouw leven heeft (en dus ook op jouw zelfvertrouwen) en als jij leert hoe jij juist de voordelen van Hooggevoeligheid er meer uit kan laten springen, zal jouw faalangst automatisch verminderen en zal je zelfvertrouwen stijgen. Zet jouw masker af en omarm jouw hooggevoeligheid en je zal merken dat jij je veel krachtiger gaat voelen en tot veel meer in staat bent. Wees jezelf, zoals jij is er maar één en jij bent prachtig!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Hooggevoeligheid en faalangst

Plaats een reactie