Wat is Stress?

In de definitie van de van Dale wordt stress gezien als spanning, dit kan zowel positieve of negatieve spanning zijn. Zo kan je spanning hebben voor een heel leuk uitje, waar je enthousiast over bent, maar je kunt ook negatieve stress of spanning ervaren bij minder leuke dingen, of dingen waar je angst voor hebt. En de term stress kan zelfs gebruikt worden voor druk of trekkracht op bijvoorbeeld een metalen plaat, een elastiek, een spier. Door deze stress kunnen er kleine haarscheurtjes in deze materialen ontstaan en afhankelijk van de stressbestendigheid kunnen deze materialen stuk gaan of veerkrachtig zijn en bij het weghalen van de stress weer in hun oude situatie terugkeren.

De definitie van stress in de volksmond, heeft eigenlijk bijna altijd te maken met mensen en is bijna altijd negatief. We zien stress als ongezond en als negatieve spanning of druk die stressklachten en een vervelend stressgevoel geeft. Als we kijken naar stress bij mensen of dieren, kunnen we stress onderverdelen in gezonde en ongezonde stress. Bij gezonde stress is er een reactie op “gevaar” en gaat het lichaam als het gevaar geweken is weer in de ruststand. Bij ongezonde stress is er geen sprake van fysiek “gevaar” en blijft het lichaam langdurig in de actiestand.

Hierdoor kan het lichaam steeds minder goed herstellen en zal je in toenemende mate last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten.

Wil je weten wat veel voorkomende symptomen van Stress zijn?