Hoe verminder ik stress?

Bijna iedereen heeft ergens wel eens een moment waarop je minder goed in zijn vel zit, of waarin je onder grote druk staat. De kans bestaat dat je op dat moment het gevoel hebt dat je de grip kwijtraakt. Misschien vind je het ook lastig om de focus te houden op de dingen en personen die voor jou echt belangrijk zijn. Vaak voel je je in zo’n periode ook minder zelfverzekerd en heb je het gevoel dat je meer aan het overleven bent dan echt aan het leven.

Duurt zo’n periode maar even dan is dit vaak niet zo’n probleem. Maar wanneer deze onbalans langer duurt, kan je steeds meer last krijgen van stressklachten.

Balans tussen veerkracht en belasting

Wanneer je teveel stress ervaart, krijgt je lichaam meer te verduren dan hij aankan. Om minder stress te ervaren zal je deze balans moeten herstellen. Enerzijds kan je je veerkracht en conditie verbeteren en anderzijds zal je ook de belasting (tijdelijk) omlaag moeten brengen.

 

balans veerkracht belasting

Balans creëren

Bij het creëren van deze balans kan je denken aan dingen als; meer pauze nemen, gezonder eten en drinken, op tijd naar bed, meer bewegen. Maar ook aan je grenzen duidelijk aangeven, met andere mensen praten over de dingen die jou bezig houden en meer dingen doen waar jij energie van krijgt.

Wil je meer lezen wat je aan Stress kunt doen? Lees dan deze tips tegen Stress