Faalangstbegeleiding voor kinderen

Vergroot je zelfvertrouwen

Faalangst bij kinderen

Faalangst begeleiding bij kinderenEen kind met faalangst kan hier behoorlijk veel hinder van ondervinden. Kinderen met faalangst hebben een laag zelfbeeld, krijgen geregeld te maken met pesten en durven zichzelf minder goed te laten zien. Ook doen ze zichzelf vaak anders voor dan ze echt zijn, uit angst om afgewezen te worden. De angst heeft een negatieve invloed op het zelfvertrouwen en de angst om te falen wordt steeds groter.

Herken faalangst bij je kind

Faalangst bij kinderen is soms lastig te herkennen. Wanneer je bij je kind één of meerdere van de volgende punten herkent, is de kans groot dat er sprake is van faalangst.

Het kind:
 • Heeft weinig zelfvertrouwen
 • Presteert slecht (of minder goed dan je zou verwachten) op school
 • Gaat niet met plezier naar school
 • Heeft geregeld vage lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid
 • Heeft moeite met sociaal contact
 • Heeft last van spanningsklachten voor toetsen/ presentaties
 • Toont weinig inzet voor school
 • Legt zichzelf veel druk op en/of is erg perfectionistisch
 • Is vaak ontevreden over zijn resultaten
 • Heeft angst voor nieuwe dingen

Faalangst gaat niet vanzelf over

Ik hoor vaak dat er gezegd wordt dat kinderen er wel overheen groeien, maar dit is helaas vaak niet het geval. Hoewel volwassenen vaak strategieën geleerd hebben om situaties waarin faalangst optreedt te vermijden, blijft faalangst het hele leven een rol spelen. Het belemmert het kind in zijn schooltijd, maar heeft ook invloed op de studiekeuze en het wel of niet doen van een vervolgopleiding. Ook met solliciteren of het maken van carrière kan faalangst een behoorlijke invloed hebben.

Iedere keer als het niet lukt om een spannende situatie te vermijden en de angst weer bevestigd wordt, loopt het zelfvertrouwen een deuk op. En bij minder zelfvertrouwen is de controle op faalangst weer kleiner. Dit zorgt dat het kind steeds onzekerder wordt en dat het steeds lastiger wordt om faalangst onder controle te krijgen. Het kind beland in een negatieve spiraal.

1-op 1 Faalangstbegeleiding

Tijdens de faalangstbegeleiding leert het kind de negatieve spiraal om te zetten naar een positieve spiraal, waardoor het stapje voor stapje weer meer zelfvertrouwen krijgt en leert om grenzen op te zoeken en te verleggen.

De begeleiding bij kinderen is meestal 1-op-1. Tijdens het traject zal er ook geregeld contact zijn met de ouders, zodat deze het kind kunnen helpen waar nodig.

Het traject start met een uitgebreide intake. Tijdens deze intake onderzoek ik samen met het kind waar de problemen liggen en op welke vlakken hij of zij zelf graag dingen zou willen veranderen. Vervolgens gaan we in een aantal sessies aan de slag met de gezamenlijk opgestelde doelen. Het kind leert zijn faalangst onder controle te krijgen, assertiever te worden en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en het zal leren om zijn of haar grenzen te gaan verleggen. Dit doen we op een speelse en creatieve manier, door middel van oefeningen en gesprekken.

Stappenprogramma’s

Tijdens een begeleidingstraject doorlopen we de volgende 3 stappen:

 1. Onderzoeken waar de faalangst vandaan komt en op welke manier het invloed heeft op je kind
 2. Oplossingen zoeken om de faalangst de baas te worden
 3. Verankeren, zodat het kind na het programma niet weer terug valt in zijn oude gewoontes
Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.