Faalangstbegeleiding voor Jongeren

Vergroot je zelfvertrouwen

Faalangst bij jongeren

faalangst begeleiding bij jongerenJongeren met faalangst kunnen het behoorlijk lastig krijgen. Niet alleen tijdens toetsen, maar ook op sociaal vlak en bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze. Jongeren worstelen vaak behoorlijk met hun identiteit en dat maakt dat ze extra gevoelig zijn voor faalangst. Er wordt van ze verwacht dat ze steeds zelfstandiger worden en hun eigen keuzes gaan maken, maar als ze niet goed weten wie ze echt zijn, of heel onzeker zijn, dan kan dit behoorlijk wat stress opleveren.

Daarnaast is het voor jongeren vaak lastig om hun angsten en onzekerheden met hun ouders te bespreken. Ze willen het zelf oplossen, maar komen er vaak alleen niet uit.

Signalen die kunnen duiden op faalangst bij jongeren zijn:

 • Slecht presteren op school
 • Slecht in zijn/haar vel zitten
 • Algemene spanningsklachten: hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid
 • Weinig zelfvertrouwen hebben
 • Negatief zelfbeeld
 • Geen zin hebben in school
 • Moeite met sociaal contact / weinig vriendjes hebben
 • Heel erg meelopen met de groep
 • Brutaliteit of juist heel verlegen zijn
 • Spanningsklachten voor toetsen/presentaties
 • Weinig inzet voor school
 • Huiswerk/leren altijd op het laatste moment moeten doen
 • Angst of spanning voor nieuwe dingen
 • Ergens anders heel anders zijn dan thuis
 • Woedeaanvallen of juist heel erg terugtrekken
 • Bang om cijfers te laten zien
 • Geen tijd meer nemen om te spelen, altijd met school bezig

De invloed van faalangst op volwassen leeftijd

Wanneer een jongere kampt met faalangst, kunnen zijn of haar schoolprestaties eronder lijden. Maar ook in het doen van bijvoorbeeld een studiekeuze kan faalangst een grote rol spelen. Een keuze die erg belangrijk is voor zijn of haar verdere leven.

Daarnaast kan de onzekerheid en faalangst ook steeds verder toenemen. Eigenlijk zit iemand met faalangst in een negatieve spiraal. Iedere keer als er iets niet helemaal goed gaat, is dit een bevestiging dat iemand niet goed genoeg is en zal de angst en spanning toenemen. En juist door deze spanning worden dingen nog moeilijker.

De kans is dan ook groot dat een jongere met faalangst later in zijn carrière, tijdens het solliciteren, maar ook in de rol als ouder beperkt gaat worden door de faalangst.

Faalangst vroegtijdig aanpakken

Omdat de invloed van faalangst op volwassen leeftijd steeds groter zal worden, is het heel belangrijk om er zo snel mogelijk wat mee te doen. Doordat het kind vroegtijdig leert om faalangst onder controle te krijgen, laat het zich hierdoor niet langer belemmeren en zal het met meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld door het leven gaan. Het kind zal zich sterker voelen, assertiever zijn en zal meer uit zichzelf durven en kunnen halen. De kans op een gelukkig en succesvol leven is vele malen groter zonder faalangst.

Herken je bij je kind één of meerdere signalen uit de lijst hierboven, of heb je het idee dat jouw kind wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken, wacht dan niet te lang met het inschakelen van professionele begeleiding.

1-op 1 Faalangstbegeleiding

Ik heb inmiddels al heel veel jongeren en volwassenen geholpen om hun faalangst te overwinnen. De begeleiding bij jongeren zal meestal 1-op-1 zijn, omdat ik van mening ben dat iedere jongere uniek is en dat de aanpak dan ook persoonlijk moet zijn.

De gesprekken zullen grotendeels alleen met de jongere gevoerd worden. Wanneer de jongere het prettig vindt, kan één van de ouders bij een gesprek aanwezig zijn. Omdat het erg belangrijk is dat de jongere open kan zijn, zal ik zonder overleg met hem of haar geen informatie met de ouders delen. Meestal plan ik wel eenmalig een moment om met de jongere erbij de voortgang te bespreken.

Tijdens de uitgebreide intake onderzoek ik samen met het kind waar de problemen liggen en op welke vlakken hij of zij zelf graag dingen zou willen veranderen. Vervolgens gaan we in een aantal sessies aan de slag met de gezamenlijk opgestelde doelen. Het kind leert zijn faalangst onder controle te krijgen, assertiever te worden en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit doen we op een speelse en creatieve manier, door middel van oefeningen en gesprekken.

Stappenprogramma’s

Voor een zo goed mogelijk resultaat werk ik altijd met een stappenprogramma. Het traject bestaat uit 3 stappen die elkaar deels zullen overlappen.

 1. Onderzoeken waar de faalangst vandaan komt en op welke manier het invloed heeft op het kind
 2. Oplossingen zoeken om de angsten de baas te worden en te zorgen dat het kind zijn of haar doelen wél kan halen
 3. Verankeren, zodat het kind niet weer terug valt in oude gewoontes.
 

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.