Zo kan jij jouw zelfvertrouwen vergroten!

Misschien herken je het wel. Iedereen om je heen lijkt zo zelfverzekerd en lijkt alles zo gemakkelijk te kunnen doen, terwijl jij je onzeker en klein voelt en vaak bang bent om dingen aan te pakken. Je hebt weinig zelfvertrouwen en hebt misschien ook last van faalangst. Gelukkig kan jij zelf een hoop doen om je zelfvertrouwen te vergroten en zelfverzekerder te worden.

Het hebben van weinig zelfvertrouwen is iets wat zich in jouw hoofd afspeelt. Jij voelt je minder dan iemand anders, denkt dat je minder goed bent of bent bang om fouten te maken. Hoewel deze gedachtes voor jou heel reëel voelen, denken andere mensen hier vaak heel anders over. En de mensen waarvan jij denkt dat ze heel zelfverzekerd zijn, kunnen eigenlijk ook best onzeker zijn.

Laag zelfvertrouwen

Wanneer je een laag zelfvertrouwen hebt, ben je waarschijnlijk geneigd om niet alleen slecht over jezelf te denken, maar maak je jezelf ook kleiner dan je bent. Je kruipt wat in elkaar, trekt jezelf misschien terug en durft minder goed voor je eigen mening uit te komen. Het gevolg van deze houding is dat andere mensen je ook daadwerkelijk als “kleiner” gaan zien en hun eigen gedrag hierop aanpassen. Ze zullen je bijvoorbeeld overrulen, juist bij de hand willen nemen of misschien zien ze je gewoon niet staan.

Dit is vervolgens voor jou weer een bevestiging dat mensen je niet goed genoeg vinden en je gaat jezelf nog kleiner maken, waardoor mensen jou nog minder zien staan.

Zelfvertrouwen vergroten

Acceptatie en positief denken

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om jouw zelfvertrouwen te vergroten. Het begint met acceptatie. Door te leren accepteren dat je bent wie je bent, met al je goede en minder goede eigenschappen hoef je jezelf niet langer te verstoppen. Verder is het heel belangrijk om positief over jezelf te gaan denken en te kijken naar de dingen waar jij wél goed in bent in plaats van de dingen die jij minder goed kan.

Zelfvertrouwen is er niet opeens, het moet groeien. Door jezelf geregeld een complimentje te geven en niet teveel af te straffen als er iets niet goed gaat, ga je steeds beter over jezelf denken. Je gaat je sterker voelen en je krachtige eigenschappen komen meer tot uiting. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en wordt het steeds gemakkelijker om positief over jezelf te denken. Het gevolg is dat je steeds zelfverzekerder wordt.

Houding en ademhaling

Zoals in het begin al genoemd, ga je bij weinig zelfvertrouwen ook je houding aanpassen. Je maakt jezelf kleiner, buigt meer voorover en je ademhaling komt hoger te liggen. Naast het leren positief over jezelf te denken, kan je je zelfvertrouwen ook laten groeien door bewust je houding en ademhaling aan te passen. Ga rechtop staan, voeten iets uit elkaar, knieën iets gebogen en schouders ontspannen, maar niet naar voren hangend. Probeer vervolgens om je ademhaling meer naar je buik te brengen.

Je staat op deze manier veel stabieler en straalt meer zelfvertrouwen uit. Ook zal je merken dat je je zelfverzekerder gaat voelen als je stabieler staat.

Angst niet laten leiden

Een derde oplossing voor meer zelfvertrouwen is je angst niet laten leiden. Iedereen is wel eens onzeker of gespannen voor een activiteit, maar niet iedereen gaat hier hetzelfde mee om. Mensen met voldoende zelfvertrouwen gaan hun angst niet uit de weg en verleggen geleidelijk hun grenzen. Door je eigen grens steeds iets op te schuiven, en jezelf daarvoor een complimentje te geven, ga je je steeds krachtiger voelen en zal je zelfvertrouwen toenemen. Begin hierbij met kleine stapjes en ontdek dat jij eigenlijk tot veel meer in staat bent dan je in eerste instantie zou denken.

Hulp bij het vergroten van je zelfvertrouwen?

Wil jij hulp bij het vergroten van jouw zelfvertrouwen? Vraag dan nu gratis een kennismakingsgesprek aan.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie