Zo herken je stress!

Hoe kan jij stress bij jezelf herkennen?

Waar de ene persoon onder druk juist extra hard gaat werken, kan de ander juist volledig bevriezen en komt er niks meer uit zijn of haar handen. De ene persoon met stress kan last krijgen van hoofdpijn, terwijl de ander geen hap meer door zijn keel krijgt. En waar jij misschien jezelf steeds meer terugtrekt, kan een ander juist extra aanwezig en druk zijn.

Stress uit zich bij iedereen verschillend. Dit maakt het vaak lastig om stress bij jezelf tijdig te herkennen. Eén van de belangrijkste overeenkomsten van de uiting van stress, is dat je onder invloed van stress eigenlijk altijd hetzelfde gaat doen. Er is een soort van patroon te herkennen. Dit patroon is heel persoonlijk en het herkennen van dit patroon is erg belangrijk als je jouw stressniveau wilt verlagen.

Stresspatroon

Zo merk ik bij mijzelf altijd dat ik eerst extra hard ga werken. Ik voel me supergemotiveerd, zit vol met ideeën en heb het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Vervolgens merk ik dat het steeds drukker in mijn hoofd wordt en ik steeds minder productief ben. De ideeën blijven komen, maar ik kan er niks meer mee. Dan komt een moment dat ik merk dat ik vermoeid word en dat ik mezelf meer terug ga trekken. Ik reageer dan ook sneller geïrriteerd en begin meer te piekeren.

Als ik op dat moment niet ingrijp, ga ik steeds meer beren op de weg zien en uiteindelijk komt er steeds minder uit mijn handen. Ook ga ik steeds meer aan mezelf twijfelen en lukt het me niet meer om keuzes te maken. Dit frustreert mij en ik ga steeds harder werken, maar met minder resultaat. Ik raak de structuur en focus helemaal kwijt. Uiteindelijk krijg ik last van slapeloze nachten, piekeren en in het ergste geval ook paniekaanvallen.

Herken stress tijdig!

Gelukkig heb ik de laatste jaren geen last meer van paniekaanvallen gehad, omdat ik mijn stresspatroon inmiddels tijdig herken. Meestal lukt het mij om in te grijpen op het moment dat ik vermoeider word. Ik ga dan vaak het gesprek aan met iemand uit mijn omgeving, neem wat meer rust en breng weer structuur en focus aan.

Hoe eerder je stress herkent, hoe beter en sneller je in kan grijpen. Naar mate je meer stress ervaart, wordt het steeds lastiger om het patroon weer te doorbreken. Daarom is het zaak stress in een zo vroeg mogelijk stadium te leren herkennen. Maar dan komt waarschijnlijk de volgende vraag bij je naar boven:

Hoe herken je stress bij jezelf?

Zojuist heb ik mijn stresspatroon genoemd, maar voor jou kan dit weer heel anders zijn. Een goede manier om dit voor jezelf te ontdekken is het bijhouden van een stressdagboek. Hierin schrijf je geregeld hoeveel stress je ervaart (cijfer van 0-10), hoe je je voelt op dat moment en wat je doet/denkt.

Ook kan je bijvoorbeeld kijken hoe jij reageert op iets heel spannends. Een moment van acute stress. Trek je jezelf dan terug? Reageer je dan prikkelbaar? Span je heel erg je spieren aan, of verandert er iets aan je eetlust? Grote kans dat jij bij acute stress ongeveer vergelijkbaar reageert als bij chronische stress. Echter bouwen de symptomen zich bij chronische stress geleidelijker op en zijn ze daardoor vaak wat lastiger te herkennen.

Bijna burn-out

Het leren herkennen van stress heeft mij jaren gekost, omdat ik alles zelf heb moeten ontdekken. En juist omdat ik het niet tijdig heb herkent, heeft het ervoor gezorgd dat ik bijna burn-out geraakt was. Gelukkig was ik er, mede door de ervaring van mijn partner (die wel burn-out geweest is), nog net op tijd bij en heb ik met de juiste begeleiding geleerd mijn stress onder controle te krijgen.

Leer stress herkennen!

Vind jij het ook lastig om stress bij jezelf te herkennen? Dan kan mijn online training jou helpen het niet te ver te laten komen en stress tijdig te leren herkennen. In deze training help ik jou met het ontdekken van jouw stresspatroon en leer jij hoe jij hier zelf invloed op uit kan oefenen. Ik deel hierin mijn eigen ervaringen en een aantal strategieën die mij heel erg geholpen hebben in het verlagen van mijn stressniveau.

Leer ook jouw stress tijdig herkennen en jouw stressniveau te verlagen. Hiermee voorkom je dat stress jouw leven teveel beïnvloedt en vergroot jij jouw productiviteit en levensgeluk.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo herken je stress!

Plaats een reactie