Welk type HSP-er ben jij?

Vaak denken we bij HSP-ers aan een rustig, bedachtzaam type die het liefst zo min mogelijk prikkels opzoekt. Iemand die gevoelig is voor overprikkeling en snel emotioneel is. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn namelijk ook hele extraverte prikkelzoekende mensen die hoogsensitief zijn. Je kunt je voorstellen dat deze type HSP-ers weer tegen heel andere problemen aanlopen en heel andere talenten bezitten. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te weten welke eigenschappen jij naast hoogsensitiviteit bezit.

In deze blog vertel ik meer over de verschillende types HSP-er. In welk type herken jij jezelf het meeste?

De eigenschap hoogsensitiviteit

Ongeveer 20 procent (dat is 1 op de 5 mensen) is hoogsensitief. Wanneer jij de eigenschap hoogsensitiviteit bezit, ben jij gevoeliger voor prikkels, kan jij je goed inleven in anderen én verwerk jij informatie op een andere manier dan een niet-hsp-er. Je ziet hierdoor meer details, kan sneller patronen herkennen en legt gemakkelijk verbanden. Ook ben jij gevoeliger voor sfeer en emoties. Deze manier van waarnemen en verwerken kost wel veel energie, waardoor je sneller dan gemiddeld overprikkeld of vermoeid raakt.

Hoewel hoogsensitiviteit maar één eigenschap is die je kunt bezitten is het wel een eigenschap die veel invloed heeft op jouw persoonskenmerken. Dit komt omdat iemand die hoogsensitief is een andere manier van denken heeft. Uit onderzoek blijkt dat bij HSP-ers meer spiegelneuronen actief zijn (die zorgen voor het extra goed kunnen inleven in anderen) en dat bij de informatieverwerking ook andere hersengebieden actief zijn dan bij niet-HSP-ers. Hoogsensitiviteit is dus een belangrijke eigenschap als het gaat om jouw persoonlijkheid.

Rustzoeker of prikkelzoeker (HSS)

Van de mensen die hoogsensitief is, valt 70 procent onder de rustzoekers. Dit zijn de mensen die bedachtzaam zijn, veel rust nodig hebben én het liefst prikkels mijden. Maar 30 procent van deze groep, heeft juist prikkels nodig om zich goed te voelen. Ze zijn prikkelzoeker (ook wel High Sensation Seeker of HSS genoemd).

Een High Sensation Seeker zal impulsiever zijn, verveeld zich snel en zoekt meer spanning op, maar tegelijkertijd zorgt deze spanning ook voor overprikkeling. Er wordt wel gezegd dat een HSS met 1 voet op het gaspedaal en 1 voet op de rem leeft.

Bij dit type HSP-er is de balans tussen onder- en overprikkeling vaak een uitdaging. Wanneer geef ik gas en wanneer trap ik op de rem?

prikkelzoeker hss hsp hoogsensitief

Introvert of extravert

Zoals ik net al aangaf, is hoogsensitiviteit een belangrijke eigenschap voor jouw persoonlijkheid. Een andere eigenschap die bepalend is voor hoe jij in elkaar steekt is introvert, ambivert of extravert zijn. Iemand die introvert is, laadt op door in zichzelf te keren. Iemand die juist heel extravert is, zoekt juist andere mensen op om op te laden en iemand die ambivert is zit hier een beetje tussenin.

Introvert of extravert zijn kan je zien als een soort van schaal. Je bent in meer of mindere mate introvert en extravert.

Ben jij introvert, dan richt jij je vaak op gedachtes, gevoelens en ideeën en speelt veel in je hoofd af. Als jij extravert bent, zal je juist vaak dingen delen met je omgeving en helpt het omgaan met andere mensen om dingen te verwerken.

Hoewel veel rustzoekers introvert zijn (namelijk 90 procent) zijn prikkelzoekers niet automatisch extravert. 60 procent (meer dan de helft) van de prikkelzoekers blijkt nog steeds introvert te zijn.

Vaak worden introverte mensen onterecht weggezet als niet-sociaal. Ook worden ze geregeld over het hoofd gezien of niet op waarde geschat omdat ze hun ideeën “niet van de daken schreeuwen”

Bij de extraverte HSP-ers ligt vaak juist de uitdaging in dat hun gevoelige / voorzichtige kant niet herkent / erkent wordt, waardoor ze minder grip hebben op hun overprikkeling.

Strong willed HSP

Naast introvert of extravert zijn en prikkelzoekend of prikkelmijdend, bepaald ook de mate van strong-willed zijn jouw persoonlijkheid. Vaak wordt een HSP-er gezien als meegaand, aanpassend en opgaand in de groep. Maar er zijn ook HSP-ers met een sterke eigen wil en een sterke innerlijke kompas.

Een strong-willed HSP weet heel sterk wat hij wil, heeft veel behoefte aan authentiek zijn en kiest graag zijn eigen pad. Hij heeft een grote vindingrijkheid; gaat iets niet linksom, dan wel rechtsom. Tegelijkertijd is een strong-willed HSP-er ook erg bezig met wat goed is voor de groep en de behoeftes van anderen. Dit zorgt vaak voor innerlijke conflicten. Kies ik mijn eigen pad en kies ik voor mijzelf, of kies ik juist voor de groep?

De uitdaging van dit type HSP-er is de balans tussen eigen regie & authenticiteit en het rekening houden met anderen door de gevoeligheid van het hoogsensitief zijn.

innerlijke kompas strong willed hsp

Hoogbegaafdheid

Onder de hoogsensitieve personen bevinden zich ook de hoogbegaafde mensen. Een hoogbegaafd iemand kan nog sneller en beter verbanden leggen. Kenmerken van een hoogbegaafd persoon zijn;

Het hebben van een hoge intelligentie, namelijk een IQ van boven de 130. Het snel, complex en creatief kunnen denken. Nieuwsgierig en gedreven zijn, veel behoefte hebben aan autonomie en het plezier halen uit creëren.

Vaak denken we bij een hoogbegaafd persoon aan iemand die al op jonge leeftijd de universiteit heeft afgerond en weinig sociaal is. Dit is zeker niet het geval. Er zijn ook genoeg hoogbegaafde mensen zonder een afgeronde opleiding, omdat ze vastlopen in het reguliere onderwijs.

En hoogbegaafde mensen zijn zeker sociaal, maar missen soms door de hogere intelligentie de aansluiting met mensen in hun omgeving. Ze voelen zich vaak “anders” en “onbegrepen” en krijgen last van onzekerheid en faalangst.

De uitdaging bij hoogbegaafdheid is allereerst het herkennen, maar vervolgens ook het volledig benutten van je potentieel om goed te kunnen leren / denken.

Wanneer jij jezelf herkent in de combinatie van hoogsensitief zijn, prikkelzoekend en een sterke eigen wil hebben, dan zou het zomaar kunnen dat jij ook onder de hoogbegaafde groep valt.

hoogbegaafd hsp ben ik dat

Welk type HSP-er ben jij?

In welk type HSP-er herken jij je het meeste? Herken jij ook de bijbehorende uitdagingen? En hoe zou het zijn als het jou lukt om deze uitdagingen niet langer te hebben maar vooral de bijbehorende talenten in te kunnen zetten?

In mijn coachtrajecten ga ik met jou onderzoeken welk type HSP-er jij bent en welke uitdagingen dit voor jou met zich meebrengt. Vervolgens gaan we kijken hoe jouw persoonlijkheid zo goed mogelijk tot zijn recht komt en hoe jij jouw talenten volledig kunt benutten.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Welk type HSP-er ben jij?

Plaats een reactie