Wees lief voor jezelf

Het klinkt heel logisch, wees lief voor jezelf. Maar ben jij dat eigenlijk wel? Heb jij wel zelfliefde en zelfcompassie?

Gun jij jezelf tijd om op te laden na een drukke dag en sta jij jezelf toe om fouten te maken? En behandel jij jezelf wel net zoals jij een ander behandeld?

Zelfkritiek

Het blijkt dat wij over het algemeen veel strenger voor onszelf zijn dan voor een ander. We zitten vol zelfkritiek en stellen hoge eisen aan onszelf. Veel hoger dan aan een ander. Deze zelfkritiek maakt ons onzeker en veroorzaakt veel stress.

Misschien herken je het wel;
Je maakt een niet zo hele slimme opmerking in het openbaar. Meteen voel je je rood worden, het zweet breekt je uit en je voelt je behoorlijk onnozel. Achteraf denk je; “Hoe had ik dit ooit kunnen zeggen. Wat ben ik toch onhandig.” Je blijft er maar over nadenken. Iedere keer als dat onderwerp weer naar boven komt, haal je jou opmerking weer naar boven en zit je vol zelfkritiek.

Stel nu eens dat niet jij die niet zo slimme opmerking maakte, maar een goede vriend. Zou je dan ook zoveel kritiek hebben als op jezelf? En zou je weken na de tijd nog steeds terug denken aan deze opmerking? De kans is groot dat je veel milder bent voor die vriend en dat je binnen een paar dagen al helemaal niet meer aan die opmerking denkt.

Een ander voorbeeld;
Je moet eigenlijk nog heel veel in huis doen, maar je voelt je niet lekker. En eigenlijk moet je vanavond ook nog naar de vereniging, want je was er vorige week ook al niet. Hoewel je ziek bent, ga je toch maar aan de slag. Het gaat allemaal niet zo snel als je zou willen en je voelt je aan het eind van de dag nog belabberder en daarbij ook nog eens gefrustreerd omdat je niet de dingen gedaan hebt die op je planning stonden. Herkenbaar?

Wat zou jij tegen een vriendin zeggen in deze situatie?¬†Waarschijnlijk zeg je tegen die vriendin iets in de trend van “Ziek is ziek, daar doe je niks aan. Even uitzieken is het beste”. Waarom dan niet tegen jezelf?

Zelfcompassie en zelfliefde

Door te leren meer zelfcompassie en zelfliefde te hebben, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Want fouten maken is menselijk en niemand kiest ervoor om ziek te zijn. Dat overkomt je. Je maakt jezelf alleen maar onzeker door al die zelfkritiek en je wordt er echt geen beter mens van. Daarbij zorgt het ook nog eens voor veel stress.

Bedenk je de volgende keer in zo’n soort situatie eens; “Is deze kritiek op mijzelf terecht? Zou ik tegen iemand anders hetzelfde zeggen?” Als je dit niet tegen een ander zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Het is even wennen, deze manier van denken, maar je zal merken dat het een positieve invloed heeft op je geluk en stressniveau!

Je moet eerst goed voor jezelf zorgen, voor je goed voor een ander kan zijn!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Wees lief voor jezelf

Plaats een reactie