VIVAS Coaching

VIVAS Coaching

Coaching bij Stress, Faalangst en Hooggevoeligheid

  • Myrte Duijndam
  • Coaching
    • Stress en burn-out
    • Faalangst
    • Hooggevoeligheid
  • Ebooks
  • Blog
  • Ervaringen
  • Contact

Home » Blog » Waarom een tijdelijke terugval na een burn-out heel normaal is

Waarom een tijdelijke terugval na een burn-out heel normaal is

Delen
Delen
Delen
Gratis Kennismaking
Waarom een tijdelijke terugval na een burn-out heel normaal is

Op moment dat je burn-out raakt, staat je leven helemaal op zijn kop. Zelfs de kleinste dingen zijn je te veel. Daar waar je tot voor kort nog volop in het leven stond, sta je nu aan de zijlijn.

Het liefst wil je zo snel mogelijk je oude leventje weer oppakken, maar het ontbreekt je gewoonweg aan energie.

Lezen hoe jij beter om kunt gaan met Stress? Download voor slechts €7,95 het ebook "Stress de Baas"!

En dan komt een moment dat je weer wat energie terugkrijgt. Je gaat weer wat dingen oppakken en dit gaat lekker. Dus pak je er nog wat extra dingen bij. En nog wat meer…..

Maar op een bepaald moment merk je dat het allemaal niet meer zo lekker gaat. Je bent je grens opnieuw overgegaan.

Misschien neem je jezelf dit kwalijk en baal je ervan dat je niet meer aankunt dan dit. Je komt weer in een negatieve spiraal en haalt jezelf naar beneden. En dan lijkt het opeens allemaal helemaal niet meer de goede kant op te gaan.

Vintage stop street sign

Niets is wat het lijkt!

Het lijkt misschien niet de goede kant op te gaan, maar het gaat wel degelijk goede kant op. Echter nam je net iets te veel hooi op je vork en roept je lichaam je een halt toe. Dit betekent echt niet terug bij af, maar wel dat je lichaam op dit moment nog niet toe is aan al deze dingen. Ga een klein stapje terug, naar het moment waarop het allemaal nog wel goed ging. Stop met negatief denken over jezelf en accepteer dat je grens nog laag ligt.

Negatieve gedachtes verergeren de terugval

De negatieve gedachtes die je over jezelf hebt, veroorzaken veel stress en kunnen ervoor zorgen dat je weer een heel stuk terug glijdt. Als het je lukt deze negatieve gedachtes te stoppen en te kijken naar de dingen die al veel beter gaan, is deze dip zo weer voorbij!

Vallen en opstaan

Het lukt bijna niemand om zonder ups en downs te herstellen van een burn-out. Dit is heel logisch, want je zit de ene dag beter in je vel dan de andere en dus kun je de ene dag meer doen dan de andere zonder over je grenzen heen te gaan. En om te herstellen is het belangrijk dat je af en toe de grenzen even opzoekt. Op moment dat je dit accepteert en bij een terugval snel de knop op kunt zetten, dan zal je herstel steeds voorspoediger gaan.

Veel bewuster

Doordat je gemerkt hebt wat er gebeurd als je steeds over je grenzen blijft gaan, ben je je veel bewuster van de signalen van stress dan voor je burn-out. Hierdoor kan het lijken alsof je veel minder aankunt dan voor de burn-out.

Tijdens de burn-out ging je vaak over je grenzen heen, zonder dat je dit doorhad. Als je nu weer in hetzelfde tempo doorgaat, zal je opnieuw burn-out raken. Voor je burn-out herkende je misschien de alarmsignalen niet, of accepteerde je ze niet. Maar door je nare ervaring weet je nu hoe belangrijk het is deze signalen serieus te nemen.

Wat als de terugval niet tijdelijk is?

Ondanks dat een tijdelijke terugval heel normaal is, krijg ik ook geregeld te maken met mensen die na hun eerste burn-out opnieuw burn-out dreigen te raken. Dit heeft er vaak mee te maken dat er in de herstelperiode van de burn-out te weinig aandacht is geweest voor risicofactoren, persoonlijke eigenschappen en gedragspatronen die ervoor gezorgd hebben dat je teveel stress ervoer. En op het moment dat je je dan weer goed voelt, ben je geneigd om weer in je oude patronen terug te vallen. De stress bouwt zich dan geleidelijk weer op.

Merk je dat;

  • je weer meer alarmsignalen van een burn-out hebt?
  • je weer geneigd bent negatief te denken?
  • je weer vermoeider bent, wat niet over gaat na een paar dagen rustig aan doen?
  • je weer meer stress ervaart?
  • je meer lichamelijke klachten krijgt, zoals hoofdpijn, spierpijn, darmklachten, hyperventilatie of een onrustig gevoel?

Wees je dan bewust dat dit mogelijk een signaal is dat je weer terugvalt in je oude patronen en de kans loopt om opnieuw burn-out te raken.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

kennismakingsgesprek

Meer lezen

Eénderde van het verzuim heeft als oorzaak stress
Zo herken je stress!
Wat is keuzestress en wat kun je eraan doen?

Reader Interactions

Reacties

  1. Nienke zegt

    28 juni 2019 at 14:58

    Hele herkenbare en nuttige post Myrte, dank je wel! Ik merk dat ik me vaak snel zorgen maak wanneer ik even een terugval heb en dan lees ik altijd je artikel even om weer te beseffen dat het tijdelijk is.

    Beantwoorden
    • Myrte Duijndam zegt

      28 juni 2019 at 15:05

      Dag Nienke, fijn dat je zoveel aan dit artikel hebt. Het is inderdaad belangrijk om te zorgen dat je niet in de negatieve spiraal beland en de signalen niet negeert. En als je dan voldoende rust pakt dan is zo’n terugval vaak zo weer voorbij

      Beantwoorden
  2. Rick zegt

    6 september 2019 at 09:48

    Myrthe,

    Dankjewel voor deze info!
    ik heb van september 2017 tot mei/juni 2018 te maken gehad met een BO en merk dat ik nu een soort terugval heb..
    ging een hele tijd weer goed, was snel weer aan het werk ( wellicht te snel )..

    Dat ik dan lees dat dit normaal is dat je een soort van terugval ervaart, doet me wel wat..

    Liefs, Rick

    Beantwoorden
    • Myrte Duijndam zegt

      6 september 2019 at 11:26

      Dag Rick,

      Dank je voor je bericht. Het kan zijn dat je net even teveel op je bordje hebt gehad, waardoor het even te veel is, maar het kan ook zijn dat er iedere keer net een onbalans is waardoor de stress zich opbouwt. Heb je de laatste week/weken extra drukte gehad?

      Warme groet,
      Myrte

      Beantwoorden
  3. Linda zegt

    12 september 2019 at 22:46

    Hi,
    Het is zo fijn om te lezen dat dingen er bij horen als je in zo n shitsituatie van n burn-out zit… sinds juni 2018 onderweg om het maar zo te zeggen…maandje terug dacht ik dat het beter ging en ik zowaar de energie had om wat leuks te ondernemen. Frustrerend dat je daarna 3 dagen nodig had om bij te komen van een etentje, maar was toch trots…. nu inmiddels denk ik dat ik wel van een terugval kan spreken…. bepaalde lichamelijke klachten steken weer de kop op en dat beangstigt me….hoe blijf je in hemelsnaam positief?
    Groetjes Linda

    Beantwoorden
    • Myrte Duijndam zegt

      13 september 2019 at 07:57

      Dag Linda,
      Dank je voor je bericht. In een terugval is het inderdaad lastig om positief te denken en lijkt het alsof je nooit meer de oude wordt. Maar probeer te kijken naar wat je allemaal alweer meer kan dan in het begin en blijf jezelf eraan herinneren dat een terugval tijdelijk is en dat het belangrijk is om niet weer in de negatieve spiraal te belanden. Je hebt even wat teveel gedaan, maar bent echt niet terug bij af!

      Beantwoorden
  4. Gerhard zegt

    16 oktober 2019 at 16:19

    Hier heb je nog iemand “gerustgesteld” zat ook aan een echte terugval te denken . Maar ook mij psycholoog bevestigde dit. Vandaag weer in een hevige stress situatie geweest waarin ik even ontplofte. En daarna herstelde. Moest ook even mijn mannetje staan. Heb te lang mijn spanningen binnen gehouden. Dank je wel voor dit stuk

    Beantwoorden
    • Myrte Duijndam zegt

      16 oktober 2019 at 16:37

      Fijn dat het je geholpen heeft en het is inderdaad goed om je spanningen te uitten!

      Beantwoorden
  5. Tess zegt

    2 februari 2020 at 12:12

    Wat super herkenbaar, heb net weer zo ‘n dip achter de rug. En als ik dan je stukje lees en de reacties dan is het een feest van herkenning, en zo fijn om te lezen dat dit erbij hoort en we allemaal met dezelfde struggles zitten. Dat geeft toch het gevoel dat je niet de enige bent die dit heeft en dan geeft toch een bepaalde rust.

    Beantwoorden
    • Myrte Duijndam zegt

      4 februari 2020 at 08:53

      Beste Tess,
      Fijn dat je je erin herkent en dat het je meer rust geeft!
      Het herstel zal inderdaad met vallen en opstaan gaan, maar over het algemeen komen mensen er uiteindelijk sterker uit.

      Goed voor jezelf blijven zorgen en je zal je grenzen steeds beter aan leren voelen!

      Warme groet,
      Myrte

      Beantwoorden
  6. Een bezorgde vader zegt

    24 juli 2020 at 16:00

    Onze dochter (28 jaar, single en full time juf basisschool) zit nu in Spoor 2 na een (onderwijs)burnout. Herstarten/reintegratie in het onderwijs was veelste zwaar, vandaar Poortwachterregeling: Spoor 2.
    Ze is aan het opkrabbelen en sinds een maand actief als vrijwilliger (activiteitenbegeleidster) op een zorgboederij voor max. 3 dagen. Vind ze super leuk en veel mider prikkels als op een basisschool. Sinds 3 dagen weer een stevige terugval gehad en lichaam is nu volledig uitgeput.
    Hoe komt je hieruit want volgend jaar houdt het 2-de jaar Spoor 2 op en de WIA is maar 3 maanden en dan …. ????? (erge onzekere tijd).

    Beantwoorden
    • Myrte Duijndam zegt

      18 augustus 2020 at 14:26

      Vervelend van uw dochter. Herstel van een burn-out kan een behoorlijke tijd duren. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaak van haar spanning. Het onderwijs kan daar een oorzaak van zijn, maar vaak zijn er ook bepaalde patronen bij iemand, die na een rustperiode toch opnieuw kunnen zorgen dat iemand zijn of haar grenzen over gaat. Heeft uw dochter ook hulp (gehad) bij het herstel na haar burn-out?

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ebook Stress de Baas

Online Training Vrij van Stress

Ook jij kunt minder Stress ervaren in drie eenvoudige stappen. Lees hier hoe!

Meer...

Navigatie

  • Home
  • Stress en Burnout
  • Faalangst
  • Hooggevoeligheid (HSP)
  • Algemene voorwaarden
  • Blog en tips
  • Privacy Verklaring
  • Contact

Contactinformatie

  • VIVAS - Stress en Faalangstcoaching
  • Boermarkeweg 44N
  • 7824 AA Emmen
  • 0616423579
  • myrte@vivascoaching.nl
  • www.vivascoaching.nl
  • Kvk-nummer: 65016815

Links

  • Online training Vrij van Stress
  • Kennisbank
  • Ebooks en downloads
  • Klachten en symptomen van burn-out
  • Tips bij faalangst
  • Hoe verloopt een coachtraject
  • Waar kan coaching plaatsvinden