Het taboe dat burn-out heet

Hoewel ontzettend veel mensen in hun leven te maken krijgen met burn-out of burn-outverschijnselen, wordt er maar heel weinig open over gesproken. Hoe kan dit? Waarom heerst er zo’n taboe op het hebben van te veel stress en het krijgen van een burn-out? 

Maar liefst 1 op de 7 Nederlanders heeft burn-out klachten en bijna iedereen die ik spreek heeft zelf stressklachten of heeft wel iemand in de directe omgeving met stress- of burn-out klachten. Mijn ebook Stress de Baas wordt ontzettend vaak gedownload en mijn blogs worden veel gelezen. Toch wordt er maar heel weinig over dit onderwerp gesproken en nog minder mensen durven er openlijk voor uit te komen dat ze stress ervaren. Heel jammer, want juist als je deze klachten hebt is het goed om er niet alleen mee te blijven rondlopen.

Het taboe dat burn-out heet

Ik denk dat dit taboe op stress en burn-out bestaat, omdat opgeven en “nee” zeggen als een zwakte wordt gezien. Hoe succesvoller en hoe drukker we zijn, hoe hoger onze status. Kan je het dan op een bepaald moment niet meer aan, dan tel je al gauw niet meer mee. Je staat aan de zijlijn en loopt kans op het verliezen van je baan. Ook is de kans groot dat je een promotie misloopt als je aangeeft dat je stress hebt, want als je nu je werk al niet meer aan kan, dan wordt het bij een hogere functie nog veel moeilijker.

We passen dus wel op met openlijk praten over stress. Hooguit klagen we een beetje over hoe druk we het allemaal hebben en dat iedereen wat van je wil. Want zo lijk je een belangrijk persoon en dat geeft aanzien. En omdat iedereen dat doet, denken we op het moment dat we stress ervaren, dat we de enige zijn die “zwak” is. Want als anderen de druk wel aankunnen, en geen last lijken te hebben van het de hele tijd “aan” staan, waarom zou ik dat dan niet aankunnen? Dan moet ik wel zwakker zijn.

Je gaat maar door, ondanks de stressklachten en dan komt er een moment, dan moet je wel opgeven. Lange tijd heb je jezelf volledig uitgeput en je bent op. Je neemt een tijdje rust, voelt je geleidelijk aan weer wat beter en als je niet uitkijkt stap je zo weer in de sneltrein van het dagelijkse leven. Geleidelijk merk je dat je weer afglijdt, maar je bent al een keer burn-out geweest en nu mag je niet weer opgeven. Want dan ben je pas echt zwak. Misschien heb je wel wat geleerd van de vorige keer, en zorg je dat je net niet over de grens gaat, maar gelukkig word je er niet van in ieder geval.

Gratis paper - uit je burnout
Download het gratis paper

Download het gratis paper Uit je Burn-out met daarin 8 praktische tips om je Burn-out vaarwel te zwaaien.

Zwakte of juist kracht

Maar is toegeven dat je stress ervaart eigenlijk wel een zwakte? Ben je zwak of ben je juist heel sterk als je toegeeft dat je het allemaal soms even niet meer aankan? Dat bepaalde dingen moeten veranderen, omdat ze niet gezond voor je zijn of niet passen bij jouw waarden. En dat je niet langer mee wilt gaan in de eisen die je omgeving aan je stelt.

Als ik naar mij persoonlijk kijk, ben ik juist heel veel sterker als voor de periode dat ik mijzelf voorbij gelopen was. Toen leefde ik zoals ik dacht dat andere mensen van mij verwachtten, maakte mijn omgeving eigenlijk mijn keuzes en overheerste mijn ratio. Ik droeg een masker en durfde mijzelf niet te laten zien. Ik was een heel onzeker meisje, voelde me ontzettend kwetsbaar en om deze kwetsbaarheid niet te hoeven tonen, deed ik me voor als sterk. Mijn emoties liet ik niet zien en leek daardoor soms zelfs hard en onraakbaar. Hierdoor creëerde ik een soort van afstand naar de mensen om mij heen en was verbinding maken niet mogelijk. Hulp vragen dat kende ik ook niet. Ik loste alles alleen op, want ook toegeven dat ik iets niet alleen kon was zwak.

Een voorbeeld hiervan was toegeven dat ik niet alleen maar voor mijn carrière wilde gaan en dat fulltime werken niks voor mij is. Hoewel ik mijn werk ontzettend belangrijk vind, wilde ik graag mijn gezin op nummer 1 zetten. Ik wilde mijn kinderen graag zoveel mogelijk zelf opvoeden en niet altijd maar bezig zijn met werk. Daarnaast wilde ik ook mijn passie voor paarden een plekje geven. Maar omdat carrière maken voor de vrouw in deze maatschappij zo ontzettend belangrijk is, durfde ik hier niet voor uit te komen. Dit leverde een ontzettende tweestrijd op in mijn hoofd en gaf mij enorm veel stress.

Geen kracht zonder kwetsbaarheid

Inmiddels heb ik geleerd dat juist de dingen die ik toen als zwakte zag, ook ontzettend krachtig kunnen zijn, mits je ze op de juiste manier inzet. Mijn gevoeligheid kan ervoor zorgen dat ik sneller overprikkeld raak, maar het zorgt er ook voor dat ik het snel doorheb als iemand niet goed in zijn vel zit. Ook heb ik daardoor snel door wat iemand echt nodig heeft om zich weer beter te voelen. Mijn openheid zorgt er soms voor dat ik gekwetst word, maar zorgt er ook voor dat anderen zich snel vertrouwd voelen en ook hun verhaal met mij durven delen. En doordat ik nu mijn emoties (positief en negatief) niet meer voor me houd, maar durf te laten zien, ontstaat er veel meer verbinding met de mensen om mij heen. Ik voel mij geen buitenstaander meer, maar ben deel van het geheel.

Hoewel ik echt nog wel eens stress ervaar, omdat ik bijvoorbeeld mijn grenzen negeer of teveel betrokken ben bij andermans zorgen, heb ik veel meer het gevoel dat ik mijzelf mag zijn. Ook waardeer ik mijzelf zoals ik ben, met positieve en minder positieve punten. En dus ook met periodes waarin ik mij even wat minder ontspannen voel.

Help jij het taboe doorbreken?

Mijn verhaal is een verhaal wat vele mensen die te maken hebben gehad met een burn-out wel zullen herkennen. En hoe mooi zou het zijn als we dit verhaal allemaal openlijk en zonder schaamte zouden kunnen delen. Mijn missie is om het taboe rondom stress en burn-out te doorbreken. Ook wil ik het inschakelen van hulp bij stress gemakkelijker maken, zodat vele burn-outgevallen kunnen worden voorkomen.

Help jij mee? Deel ook jouw verhaal over stress en laat zien hoe krachtig jij bent!

Wordt nu lid van mijn nieuwe besloten Facebookgroep Minder stress, meer zelfvertrouwen en help stress beter bespreekbaar te maken.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Het taboe dat burn-out heet

Plaats een reactie