Stop met piekeren!

De gedachtes blijven komen, de gedachtes blijven gaan. Als ze nu eens zouden stoppen, dan kon ik slapen gaan.

Ik denk na over het verleden, wat had ik anders moeten doen. Waarom denk ik daar nu steeds aan, en deed ik dat niet toen?

Ik denk na over de toekomst, wat gaat me te wachten staan? Waarom blijf ik nu steeds denken, aan wat er fout kan gaan?

Ik wil niet steeds zo malen, het heeft totaal geen zin. Ik probeer elke keer te stoppen, maar het sluipt er steeds weer in.

De gedachtes blijven komen, de gedachtes blijven gaan. Als ze nu eens zouden stoppen, dan kon ik slapen gaan.

Ik wil wel stoppen met piekeren, maar ik weet helaas niet hoe. Ik wil zo graag gaan slapen, want ik ben toch echt wel moe.

Veel mensen met stress, piekeren en malen regelmatig. Vaak gaan deze gedachtes over dingen die je in het verleden hebt gedaan, over hoe anderen over je denken of over dingen die nog gaan (of niet gaan) plaatsvinden. Piekeren is wat anders dan nadenken over een oplossing voor een probleem. Denken leidt tot oplossingen, piekeren niet. Piekeren zorgt er alleen maar voor dat je je steeds slechter gaat voelen en in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt. Daarom is het belangrijk om piekeren (en zeker in de nachtelijke uurtjes) te stoppen. In dit artikel geef ik je tips om het piekeren beter onder controle te krijgen.

1. Bewust worden van het piekeren

Om te kunnen stoppen met piekeren moet je je eerst bewust zijn dat je piekert. Want pas als je je bewust bent dat je niet nadenkt over een oplossing, maar denkt in doemscenario’s, kun je er iets aan doen. De volgende stap is weten welke (vaak negatieve) gedachtes je bezig houden. Deze gedachtes kun je beïnvloeden en ombuigen naar meer effectieve gedachtes.

2. Pak de oorzaak van het piekeren aan

Vaak ontstaat piekeren doordat je teveel stress ervaart en al niet goed in je vel zit. Je gaat negatiever denken en daardoor ga je je nog minder goed voelen. Je raakt in een negatieve spiraal. Door goed voor jezelf te zorgen en te zorgen voor een goede balans tussen spanning en ontspanning, wordt het piekeren vaak al een stuk minder. Als er bepaalde dingen zijn waar je vaak over piekert, ga dan op zoek naar een oplossing voor dit probleem.

Een voorbeeld: Wanneer je veel piekert over de hoeveelheid dingen die je nog moet doen, schrijf ze eens allemaal op en bedenk welke dingen echt moeten gebeuren en welke dingen eventueel later kunnen. En bedenk of ze echt wel zoveel tijd kosten als je jezelf voorhoudt. Als blijkt dat je het inderdaad te druk hebt, schrap dan dingen uit je planning of delegeer ze.

3. Ombuigen van negatieve gedachtes

Wanneer je je bewust bent van het piekeren, kun je kritisch naar je gedachtes kijken. Is het wel reëel wat ik nu aan het denken ben? Hoe groot is de kans dat dit doemscenario uitkomt? Heb ik invloed op deze situatie, of kan ik er niets aan doen? Klopt het wel dat andere mensen op die manier over mij denken, of denk ik dat alleen maar?

Dit ombuigen is vaak in het begin heel lastig. Bespreek je gedachtes eens met iemand anders. Vaak kan iemand anders je helpen de gedachtes meer te relativeren.

4. Zoek afleiding

Ga iets doen waarbij je geen tijd hebt om te piekeren. Zet muziek op en ga meezingen of mee dansen, ga een leuk boek lezen of ga lekker sporten. Je doorbreekt op deze manier de vicieuze cirkel en op moment dat je meer rust in je hoofd krijgt kun je weer beter relativeren.

Wanneer je geregeld s’avonds en s’nachts niet kunt slapen door het piekeren, kun je de volgende oefening eens proberen:

 • Ga op je rug op bed liggen, met je knieën gebogen en je ogen dicht.
 • Leg je handen op je buik en richt je aandacht op je ademhaling.
 • Probeer je ademhaling meer naar je buik te brengen.
  • bij inademen gaat je buik omhoog, bij uitademen naar beneden
 • Adem niet te diep in. Tuit je lippen bij het uitademen en blaas in 3-10 seconden de lucht naar buiten.
  • Een manier om het te onthouden: je buik is de ballon en je mond is het tuitje, wanneer je de ballon (je buik) opblaast bolt hij op, wanneer je de lucht eruit laat stromen, wordt hij weer minder bol
 • Vervolgens herhaal je dit een tijdje.
 • Leg nu je benen gestrekt en probeer eens te voelen waar je allemaal het matras raakt.
 • Voel de druk van de deken op je voeten, op je benen etc.
 • Iedere keer als er weer gedachtes bij je op komen, richt je je weer opnieuw op de druk op het matras en de druk van de deken.

Je zult merken dat deze oefening ervoor zorgt dat je meer ontspannen raakt en je afgeleidt wordt van de piekergedachtes. Door deze oefening geregeld te doen (ook wanneer je niet piekert), leer je je hoofd steeds beter leeg te maken.

 

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie