Met meer plezier naar je werk?

Kijk je op maandag alweer uit naar het weekend en zie je op zaterdag alweer op tegen de maandag? Weinig plezier hebben in je werk kan veel stress opleveren en geeft veel negatieve energie, waardoor de kans op een burn-out vergroot wordt. Met de tips uit dit blog, kun je zorgen dat je met meer plezier naar je werk gaat.

Er zijn veel mensen ontevreden met hun werk. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je het niet zo goed met je werkgever of collega’s kunt vinden, dat de functie niet bij je past of dat het werk onder je niveau is. Omdat we een groot deel van onze tijd doorbrengen op het werk, is het prettig als je hier positieve energie uithaalt.

Vaak is het lastig om van baan te wisselen, bijvoorbeeld omdat de banen niet voor het oprapen liggen of omdat de financiële risico’s je te groot zijn. En het wisselen van baan is ook niet áltijd de oplossing. Het gras bij de buren is niet altijd groener. Je kunt wel van baan wisselen, maar ook bij je nieuwe werkgever zijn er minpunten. Het is raadzaam om alle voor en tegens goed tegen elkaar af te wegen, voor je zo’n grote stap neemt.

Je kunt beginnen met het onderzoeken wat voor jou werkplezier is. Wat heb je hiervoor nodig? En wat zorgt ervoor dat je minder plezier hebt in je werk? Als je dit weet, kun je kijken op welke vlakken je zelf invloed uit kunt oefenen. Dit zijn er vaak meer dan je in eerste instantie denkt.

In dit blog geef ik je een aantal praktische tips om je huidige werk leuker te maken. Mocht je toch merken dat, met het volgen van deze tips, het werkplezier niet terugkomt, dan kun je bijvoorbeeld eens met een coach om de tafel gaan om te kijken op welke manier je jouw werkplezier wel terug kunt krijgen.

Tip 1 Geef je dag een duidelijk doel

Wanneer je weet wat je die dag gaat doen, geeft dit houvast en zorg je ervoor dat je focus hebt. Je bent veel productiever en werkt toe naar een duidelijk resultaat.

Tip 2: Blijf jezelf uitdagen

Ook al heb je ontzettend saai werk, je kunt jezelf altijd uitdagen. Probeer je werk bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd klaar te hebben, ga op zoek naar de manier om de kwaliteit te verhogen, of daag jezelf uit meer te doen in een dag dan wat je normaal doet.

Tip 3: Investeer in de relatie met je collega’s

Wanneer je werk op zich niet heel leuk is, kan een leuk team toch zorgen dat je met plezier naar je werk gaat. Knoop geregeld een praatje aan met je collega’s en maak plezier.

Tip 4: Ga op zoek naar een leuk (neven)project binnen het bedrijf

Als je werk zelf je niet voldoende uitdaging geeft, kun je misschien naast je huidige werkzaamheden een leuk project oppakken. Misschien mag je het bedrijfsuitje organiseren of de kerstborrel. Of kun je een project oppakken of andere nevenwerkzaamheden verrichten die meer positieve energie geven.

Tip 5: Zie je werk als een mogelijkheid om nieuwe dingen te leren

Oefen je sociale vaardigheden, doe eens iets op een heel andere manier en kijk hoe dit werkt. Kom buiten je comfortzone en leer.

Tip 6: Zorg voor voldoende rust

Ga eens op tijd naar bed. Als je uitgerust bent, kijk je positiever tegen de wereld aan.

Tip 7: Onderzoek welke aspecten van je werk je tegen staan

Misschien is je werk in grote lijnen best wel leuk, maar zijn er specifieke dingen die je erg tegenstaan. Wanneer je weet wat dit is, kun je hier misschien iets aan veranderen.

Tip 8: Ga in gesprek met je werkgever of manager

Geef aan dat je graag wat meer uitdaging in je werk wilt en geef aan welke dingen je heel leuk vindt en welke dingen je graag anders zou willen zien. Het is niet altijd mogelijk om dingen aan te passen, maar misschien kunnen jullie samen op zoek gaan naar een oplossing.

Tip 9: Zoek een leuke hobby

Wanneer je weinig voldoening uit je werk haalt, kun je dit misschien compenseren met positieve energie en voldoening die je uit een hobby haalt.

Tip 10: Laat je salaris niet alles bepalen

Heb je deze baan vooral om het goede salaris? Kijk dan eens of je bijvoorbeeld een aantal uur minder kunt gaan werken, of een leukere baan kunt vinden waarbij je iets minder gaat verdienen. Soms is een leukere baan het waard om wat minder geld te ontvangen.

Tip 11: Zorg voor een duidelijk plan voor de toekomst

Zorg dat je duidelijk hebt waar je in de toekomst naartoe wil en maak een plan om daar te komen. Soms is je huidige werk een opstap om te komen waar je naartoe wilt. Je doet er ervaring op, zorgt bijvoorbeeld dat je geld hebt om een opleiding te doen of spaart voor een startkapitaal om je eigen bedrijf te kunnen starten. Wanneer het bijdraagt aan een groter doel, is het vaak beter vol te houden.

Als het niet mogelijk is om je werk te veranderen, dan kun je jezelf veranderen en het werk toch minder vervelend maken. En misschien lukt dit wel zo goed dat je uiteindelijk niet meer weg wilt.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie