Kracht en Kwetsbaarheid – een persoonlijke blog

De laatste werkweek van dit jaar is voor mij alweer aangebroken. De laatste dingetjes afronden, vooruitkijken naar 2018 en ook nog even een terugblik op het afgelopen jaar. Na een aantal heftige jaren was dit jaar er toch vooral eentje van positiviteit. Of dit te maken heeft met de manier waarop ik op dit moment in het leven sta, of met de dingen die er op mijn pad kwamen, dat is de vraag. Maar het gaat er toch eigenlijk vooral om hoe je het zelf ervaart?

Kracht en Kwetsbaarheid

Het afgelopen jaar was kracht en kwetsbaarheid voor mij een heel belangrijk thema. Zowel persoonlijk als voor mijn onderneming. Daar waar vroeger vooral kracht op de voorgrond stond, heb ik het laatste jaar juist mijn kwetsbare kant beter leren kennen. Van nature ben ik erg gevoelig, maar omdat mijn gevoelige kant in het verleden te veel negatieve dingen opgeleverd heeft, heb ik dit deel van mijzelf jarenlang weggestopt.

Ik ging altijd maar door, vond anderen altijd belangrijker dan mijzelf en emoties hield ik zoveel mogelijk verborgen. Ook hield ik mensen graag een beetje op een afstand, zodat ze mijn kwetsbare kant niet zouden zien. Ik zorgde ervoor dat ik zo min mogelijk opviel en ging zoveel mogelijk met de massa mee. Het gevolg was dat ik steeds verder van mijn ware ik verwijderd raakte en steeds minder mijn emoties toonde. Ik ervoer veel stress en had ontzettend weinig zelfvertrouwen.

Toen ik na een pittige zwangerschap en bevalling 3 jaar geleden moeder werd van een fantastische dochter, wist ik dat ik bepaalde dingen wilde veranderen. Ik wilde mijn dochter meegeven dat er altijd ruimte was voor emoties en dat ze niet altijd sterk hoefde te blijven, maar om dit te kunnen, moest ik eerst mijzelf opnieuw ontdekken. En daar begon een moeilijke, maar zeer leerzame en waardevolle periode.

Van fysiotherapeut naar coach

De eerste stap in mijn ontdekkingstocht was het opzeggen van mijn vaste baan als fysiotherapeut. Hoewel het helpen van mensen mij heel veel positieve energie opleverde, merkte ik dat de vele andere aspecten van dit werk niet (meer) bij mij paste. Ik wilde meer vrijheid, minder protocollen, minder tijdsdruk en meer persoonlijke aandacht voor mijn cliënten.

In mijn werk als fysiotherapeut merkte ik dat veel mensen snel een vertrouwd gevoel bij mij hadden en hun persoonlijke verhalen al in de eerste sessies met mij deelden. Wanneer ze ergens tegenaan liepen, kon ik ze ook vaak snel weer een stap in de goede richting helpen. En omdat ik altijd al een grote interesse in psychologie heb gehad, was het voor mij dan ook vrij snel duidelijk dat ik hier meer mee wilde gaan doen. Maar omdat ik kwaliteit altijd erg belangrijk vind, vond ik dat een goede opleiding hierin niet kon ontbreken. Ik ben de opleiding tot erkend coach gaan doen en heb hier niet alleen geleerd hoe ik moet coachen, maar ook op persoonlijk vlak enorme stappen gemaakt.

Faalangst

Tijdens mijn opleiding tot coach ontdekte ik hoe zo’n grote rol mijn faalangst in mijn leven speelde. Zo’n beetje al mijn keuzes kwamen voort uit angst. De angst om kwetsbaar te zijn, op te vallen en fouten te maken. Vooral de onzekerheid over mijzelf werkte erg verlammend en zorgde voor veel stress. Stapje voor stapje leerde ik mijzelf beter kennen en ontdekte ik dat kwetsbaarheid ook juist veel op kon leveren. Ik durfde mijn faalangst onder ogen te zien en in plaats van steeds binnen mijn comfortzone te blijven, ging ik stapje voor stapje mijn grenzen verleggen. De eerste stappen in het de baas worden van mijn faalangst werden gezet.

Zichtbaarheid als ondernemer

Ik ben tijdens mijn opleiding tot coach, mijn eigen onderneming gestart en hierin merkte ik dat ik mij niet langer kon verstoppen. Om deze uitdaging te laten slagen moest ik zichtbaar zijn. In het begin heb ik enorm veel afgekeken van “succesvolle” ondernemers. Diverse webinars en trainingen gevolgd, boeken gelezen en heel veel met andere ondernemers gesproken.

Ik probeerde al deze kennis in mijn onderneming te stoppen, maar uiteindelijk zag ik door de bomen het bos niet meer. Ook merkte ik steeds meer dat mijn uitstraling niet van mij was. Het was afstandelijk, te schreeuwerig en vooral gebaseerd op “Kracht” en hardheid. Terwijl ik juist mijn cliënten mee wilde geven dat “kwetsbaarheid” juist heel belangrijk is om je krachtig te voelen en over te komen en dat je mag zijn wie je bent.

zelfvertrouwen zelfkennis profileren

De kracht van kwetsbaarheid

In die tijd kreeg ik de vraag van Marijke van Studio Smik de vraag of ze mij mocht interviewen over Kracht en Kwetsbaarheid. Ik vond het ontzettend eng, maar voelde ook dat de tijd daar was om deze stap te gaan zetten en zei “Ja”. Het was een enorm inspirerend gesprek en ik kreeg enorm veel leuke reacties toen het interview gepubliceerd werd. (Het interview vind je onderaan deze blog)

Ik merkte dat het kwetsbaar opstellen zijn vruchten af begon te werpen. Steeds meer mensen gingen mij volgen en werden door mijn artikelen en spreuken geïnspireerd. Dit gaf mij vervolgens weer de kracht en het vertrouwen om hiermee door te gaan. Ik leerde veel nieuwe mensen kennen en merkte dat mijn kwetsbaarheid laten zien juist heel erg gewaardeerd werd.

Het gevolg was dat ik mijzelf steeds krachtiger ging voelen en durfde om mijzelf te zijn en op mijn gevoel te vertrouwen. Ik ontdekte de kracht van kwetsbaarheid!

Mijn doel voor 2018

Tot zover mijn zoektocht naar mijzelf in 2017. In 2018 wil ik deze zoektocht voortzetten en omdat het mij zo ontzettend veel heeft opgeleverd wil ik nog heel veel meer mensen gaan inspireren om ook hun kwetsbare kant meer te laten zien en meer vanuit hun hart te gaan leven. Om op die manier minder stress te ervaren en meer zelfvertrouwen te krijgen!

Ik wens jou voor nu een hele fijne feestdagen en hopelijk mag ik jou ook in 2018 weer volop inspireren!

Warme groet,

Myrte

Het interview: Kracht en Kwetsbaarheid

interview kracht en kwetsbaarheid

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie