Hoogsensitiviteit als kracht

HSP-ers zijn gevoeliger voor stress en worden vaker als “kwetsbaar” gezien. Maar wist je dat hoogsensitiviteit ook heel veel voordelen heeft? Om de kracht van de eigenschap hoogsensitiviteit te kunnen zien, is het belangrijk om je talenten beter te kennen en te benutten. Daarnaast zal je goed voor jezelf moeten blijven zorgen om te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Want bij overprikkeling zal je vooral de lasten en niet de kracht van hoogsensitiviteit ervaren.

In deze blog noem ik 10 voordelen van hoogsensitief zijn.

1. Details waarnemen

Iemand die hoogsensitief is, krijgt meer prikkels binnen. Dit kan als last worden ervaren, omdat het sneller zorgt voor overprikkeling. Maar het is tegelijkertijd ook een enorme kracht. Een HSP-er neemt gedetailleerder waar en ziet daardoor dingen die een niet-HSP-er niet zal opmerken.

Daarnaast pik je als hooggevoelig persoon ook meer emoties en sferen op, waardoor je sneller doorhebt als het ergens niet lekker gaat. Door jouw oplettendheid kunnen fouten sneller en vaker gesignaleerd worden.

2. Intens genieten

Uit onderzoek is gebleken dat hooggevoelige mensen sterker reageren op positieve prikkels dan niet hsp-ers. Dit betekent dat jij van hele kleine dingen heel erg kan genieten. Denk bijvoorbeeld aan mooie dingen in de natuur, maar ook aan het gelukkig zien van je kind of je partner, of van een heel gezellig feestje.

3. Beter en sneller verbanden zien

Omdat hoogsensitieve mensen prikkels intensiever verwerken en uitgebreidere informatie over een situatie opslaan, zijn ze vaak veel beter in staat om verbanden te leggen. Dingen worden vaak als een “patroon” opgeslagen en wanneer dit “patroon” opnieuw opgemerkt wordt, kan deze gekoppeld worden aan eerdere ervaringen.

Op die manier kunnen ook sneller verbanden gelegd worden, die soms voor een niet hsp-er helemaal niet te zien zijn. Hierdoor kun jij tot verrassende conclusies komen, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een proces te verbeteren.

4. Het grote geheel overzien

Door de diepgaande verwerking van informatie en de subtiele waarneming zijn hooggevoelige mensen beter in het overzien van het geheel (helikopterview).

Alle waarnemingen worden aan elkaar gekoppeld; zien, horen, voelen, ruiken, proeven. Zo kan het zijn dat een bepaalde geur bijvoorbeeld gekoppeld wordt aan een herinnering. Als die geur opnieuw geroken wordt, komt de herinnering weer naar boven.

Dit kan bij slechte herinneringen natuurlijk ook heel lastig zijn, maar het kan ook zorgen dat je bij het ruiken van een bepaalde geur of zien van een bepaald beeld een hele positieve herinnering naar boven kunt halen en weer intens kan genieten.

5. Creatief denken

Een HSP-er is goed in “out of the box” denken. Door de diepgaande manier van denken en informatieverwerking, wordt veel meer informatie meegenomen in het denkproces en worden dingen op een creatieve manier met elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaan er vaak ideeën die erg creatief zijn.

Om deze creativiteit te kunnen gebruiken, zal je jezelf wel “denktijd” moeten gunnen en moeten voorkomen dat je overprikkelt raakt. Jouw brein zal dan op pauze gaan en jouw creatieve manier van denken zal minder aanwezig zijn. Maar als jij wel de rust hebt, kunnen jouw creatieve oplossingen een heleboel problemen voorkomen of verhelpen.

6. Emoties aanvoelen en kunnen inleven

HSP-ers zijn goed in het spiegelen van een ander persoon. Hierdoor “voelen” ze beter aan hoe iemand in zijn vel zit en waar iemand last van heeft, of juist blij om is. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter in kunnen leven en beter kunnen verplaatsen in anderen.

Door het spiegelen en inleven kunnen ze anderen sneller doorzien. Wanneer iemand gemixte signalen afgeeft, zal een hsp-er dit vaak ook waarnemen. HSP-ers hebben vaak een hekel aan niet “echte” mensen, omdat ze deze niet goed kunnen peilen.

Ook mensen die wat anders zeggen dan ze uitstralen zijn vaak lastig voor hooggevoelige mensen. Maar door het sneller kunnen doorzien, herkennen HSP-ers oprechte mensen vaak ook beter.

7. Sterke intuïtie

Als jij hoogsensitief bent, heb jij een sterke intuïtie. We hebben onszelf echter vaak afgeleerd om hiernaar te luisteren en willen veel met ons brein beredeneren. Wanneer jij weer meer op je gevoel durft te vertrouwen en deze kunt laten samenwerken met je ratio, zal jij merken dat jij snellere en vaak betere keuzes gaat maken.

8. Goed kunnen reflecteren

Een HSP-er kan van nature goed reflecteren. Zowel op situaties als op zichzelf. Wanneer je je enkel richt op de dingen die niet goed gaan, kan dit een valkuil zijn voor faalangst. Maar wanneer je leert om hier op een goede manier mee om te gaan en leert denken met een groei-mindset, kan dit zorgen dat je persoonlijk enorm kan groeien. Reflecteren is een kracht van hoogsensitief zijn.

Voor een groei-mindset kijk je met liefde naar jezelf. Je observeert de situatie en analyseert jouw handelen. En vervolgens kijk je wat goed ging en waar eventueel nog verbetering nodig is. Door deze verbetering de volgende keer mee te nemen, zal je “oplossing” of actie steeds beter worden.

9. Verantwoordelijkheid

Als HSP-er voel jij je erg verantwoordelijk. Dit is voor anderen in jouw team heel fijn, want jij loopt de kantjes er niet zomaar vanaf. Als jij iets op je neemt, dan kunnen ze er van op aan dat je dat ook doet.

Jij zal jouw deel op tijd afleveren en ook zo goed mogelijk. Mensen kunnen op jou rekenen.

10. Zorgzaam zijn

Hoogsensitieve mensen vinden het belangrijk dat het goed gaat met anderen. Ze zijn van nature heel zorgzaam en staan graag voor anderen klaar. En omdat ze zich goed kunnen inleven in een ander, voelen ze vaak ook goed aan waar de ander zijn behoefte ligt.

Het gevaar is om jezelf hierbij weg te cijferen en dat is ook waar veel HSP-ers tegenaan lopen. Maar als jij jouw eigen grenzen leert bewaken, kan jij veel voor anderen betekenen.

Wil jij nog meer jouw talenten leren benutten?

Schrijf je dan in voor mijn mailing en ontvang het ebook “Hoogsensitiviteit als kracht” cadeau. Ik hou je dan op de hoogte van de nieuwste artikelen en je krijgt mails met meer informatie over hoogsensitiviteit of meld je aan voor de online training “Krachtig hooggevoelig” .

Ontdek ook de kracht van hoogsensitiviteit bij jezelf!

hoogsensitief hoogsensitiviteit hooggevoelig hsp talent voordeel kracht voordelen
Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

2 gedachten over “Hoogsensitiviteit als kracht”

Plaats een reactie