Hoogsensitief en Strong-Willed

“Er was eens een meisje van 17. Haar naam was Laura.

Laura had een enorm gaaf idee. Ze wilde een heel graag een feest organiseren voor haar familie. Ze zag het al helemaal voor zich en bruiste van enthousiasme. Meteen maakte ze een lijstje wat ze allemaal nodig had en wat ze nog moest doen en ze ging meteen naar de winkel. Bij de winkel haalde ze alles wat ze nodig had, maakte de uitnodigingen en had alles in gedachten al geregeld.

Terwijl ze druk bezig was, kwam haar moeder haar kamer binnen. Ze vroeg wat het meisje aan het doen was. Toen moeder dit hoorde, zei ze; dat gaan we niet doen. Het is ons huis en ik heb geen zin om het hele huis op de kop te hebben staan.

Het meisje probeerde haar moeder nog over te halen met allerlei argumenten, maar haar moeder was niet te overtuigen. Het meisje raakte steeds meer overprikkeld en boos, want het leek haar zo leuk om iedereen weer eens bij elkaar te hebben.

Toen werd het meisje heel boos. Ze begon te schreeuwen en te huilen en vond het allemaal heel oneerlijk. Het was zo’n goed idee en waarom mocht dat nou niet?”

Herken jij het enorme enthousiasme bij een goed idee en de teleurstelling en heftige reactie als je hierin tegengehouden wordt? Dan bestaat de kans dat jij Strong- Willed bent. In dit artikel vertel ik meer over deze eigenschap ( in combinatie met Hoogsensitiviteit)

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitief zijn is een karaktereigenschap. Wanneer je hoogsensitief bent, bepaalt niet enkel deze eigenschap hoe jij werkt en waar jouw krachten en valkuilen liggen. Het maakt bijvoorbeeld heel erg uit of jij introvert of extravert bent en in welke mate jij wilskrachtig bent.

Iemand die (naast hoogsensitief zijn) ook een hoge mate heeft van wilskracht, noemen we ook wel Strong-willed. Deze karaktereigenschap kan ook aanwezig zijn zonder dat iemand hoogsensitief is, maar in dit artikel ga ik het juist hebben over de combinatie van deze twee eigenschappen.

Wat zijn de kenmerken van iemand die hoogsensitief en strong-strong willed is?

In een vorige blog heb ik de kenmerken van hoogsensitiviteit al genoemd. In het kort is iemand die hooggevoelig is, gevoeliger voor prikkels (intern en extern), neemt meer en beter details waar, kan mensen goed aanvoelen en zich goed inleven en heeft een diepgaande manier van informatieverwerking.

Iemand die naast hoogsensitiviteit ook de eigenschap Strong-willed bezit, heeft een hele sterke wil. Hij of zij heeft een sterke innerlijke kompas en weet hierdoor heel goed wat juist is en wat niet en welke normen en waarden hij belangrijk vindt.

In de literatuur wordt ook wel gesproken over high sensation seeker (HSS), maar dit is een andere eigenschap welke in combinatie met hooggevoeligheid aanwezig kan zijn . Bij kinderen wordt er vaak gesproken over pittige kinderen. Dit heeft te maken met dat kinderen die hoogsensitief en strong-willed zijn, soms behoorlijk “fel” uit de hoek kunnen komen.

Kenmerken van de eigenschap Strong- willed

Iemand die strong-willed is zal zich herkennen in veel van de volgende kenmerken:

 • Ik weet heel duidelijk wat ik wel en niet wil
 • Ik heb behoefte aan autonomie en wil graag zelf bepalen welk pad ik kies
 • Ik ben erg nieuwsgierig en wil graag nieuwe dingen ontdekken en leren
 • Ik ben ondernemend; wil graag nieuwe dingen doen
 • Ik kan heel enthousiast zijn en ergens dan helemaal voor gaan, maar kan andere dingen juist heel saai vinden en geen concentratie daarvoor opbrengen
 • Ik bruis van de nieuwe ideeën en wil ze het liefst meteen uitvoeren
 • Ik kan behoorlijk ongeduldig zijn
 • Ik weet precies wat moet en hoe dit moet
 • Ik kan behoorlijk driftig worden als iets niet gaat zoals ik wil / voor ogen had
 • Ik haal graag mijn gelijk
 • Ik kan slimme dingen verzinnen om toch mijn zin te krijgen
 • Ik kan heel lang volhouden en geef niet zomaar toe als ik weet dat ik gelijk heb
 • Ik heb een hele sterke innerlijke kompas
 • Ik hecht veel waarde aan mijn normen en waarden

De combinatie hoogsensitiviteit en strong-willed

Hierboven heb ik de kenmerken uitgelegd van de eigenschappen hooggevoelig en wilskrachtig. Als je deze twee eigenschappen gezamenlijk bezit, kan dit soms behoorlijk lastig zijn. Ze kunnen intern conflicten opleveren en elkaar soms versterken.

Het innerlijke conflict wat kan ontstaan bij iemand die hoogsensitief en strong-willed is, heeft te maken met het feit dat iemand die hoogsensitief is heel veel rekening houdt met wat de ander wil, maar dat de sterke wil juist graag zijn eigen pad wil kiezen. Als je deze combinatie aan eigenschappen bezit, vraag je jezelf waarschijnlijk geregeld af; Mag ik wel voor mijzelf kiezen, is dit niet egoïstisch? Wat zullen anderen hiervan vinden.

Of het kan zijn dat je in je kinderjaren hebt gevoeld dat de sterke wil er eigenlijk niet mag zijn, waardoor je dit weggestopt hebt. Het komt dan ook geregeld voor dat mensen met deze twee eigenschappen eigenlijk helemaal niet meer weten wat ze zelf nu echt willen. Ze hebben de eigenschap strong-willed weggestopt.

Ergens voelen ze zich dan “opgesloten”, “gevangen” of hebben het idee dat ze zichzelf kwijt zijn. Maar vaak heeft dit te maken dat ze zich te lang geschikt hebben in wat ze denken dat anderen van ze verwachten en niet meer durven kiezen voor hun eigen pad. Wanneer ze dan weer gaan luisteren naar hun innerlijke kompas, ontdekken ze dat deze combinatie aan eigenschappen juist heel krachtig kan zijn.

Een andere valkuil van deze combinatie is dat de sterke wil graag in actie wil blijven en vol wil houden aan zijn plan, terwijl je door het hoogsensitief zijn behoefte hebt aan rust. De sterke wil overheerst snel en voor je het weet ben je heel erg overprikkeld.

Kenmerken van hoogsensitief zijn met een sterke wil:

Wanneer jij HSP-Strong willed bent, herken jij je waarschijnlijk in veel van deze kenmerken:

 • Je kunt soms opeens omslaan in je gevoel. Het ene moment ben je heel enthousiast met iets bezig, het andere moment voel je je helemaal niet meer blij, loopt je hoofd vol en ben je overprikkeld.
 • Je voelt je moe, maar hebt eigenlijk geen tijd om rust te nemen
 • Als je ’s avonds in bed ligt, bruis je van de ideeën en plannen, waardoor je niet goed in slaap kan komen.
 • Je kan slecht tegen veranderingen
 • Je kan je heel goed concentreren wanneer iets je interesse heeft
 • Je hebt een hele sterke persoonlijkheid, maar bent tegelijk ook heel gevoelig
 • Je kan soms heel heftig je gevoel / mening uitten en boos worden als je je niet gehoord voelt. Achteraf heb je spijt en zoek je weer naar verbinding.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Hoogsensitief en Strong-Willed
Myrte Duijndam Vivas Coaching

Jouw hooggevoeligheid inzetten als kracht?

Dat kan! Met de online training Krachtig hooggevoelig; Het online programma waarin jij leert overprikkeling te voorkomen en jouw hoogsensitiviteit in te zetten als kracht.

Plaats een reactie