Hoe krijg ik meer grip op stress?

Bijna iedereen heeft wel eens last van stress. Soms heb je gewoon een periode waarin je wat minder goed in je vel zit, of waarin veel van je verwacht wordt. De kans is groot dat je dan het gevoel hebt dat je de controle verliest over je eigen leven. Je raakt de grip op dingen kwijt en vindt het waarschijnlijk lastig om de focus te houden op de dingen en personen die voor jou belangrijk zijn. Ook is de kans groot dat je je minder zelfverzekerd voelt en niet meer aan het leven bent, maar meer aan het overleven.

Nu zijn deze periodes, waarin het even wat minder gaat bijna niet te voorkomen, maar hoe zorg je dat stress niet je hele leven gaat beheersen? 

Stress = onbalans

Stress is van nature een hele normale reactie op gevaar. Het zorgt ervoor dat je klaar bent om te vechten of te vluchten om zo de kans op overleven te vergroten. Als het gevaar geweken is, verdwijnt normaal de stressreactie en herstelt het lichaam zich weer.

Tegenwoordig heeft de term stress een negatieve lading. Dit komt omdat wij bij stress denken aan een situatie waarin de stressreactie langere tijd aanhoudt en het herstel wat daarna hoort te volgen uitblijft. Het lichaam blijft voortdurend in de waakzame stand en de balans tussen spanning en ontspanning mist.

Omdat het lichaam steeds minder goed kan herstellen, word je minder veerkrachtig en vitaal. De kans op stressklachten neemt steeds meer toe.

balans veerkracht belasting

Balans creëren

Het klinkt zo simpel, en eigenlijk is dat het ook. Om te voorkomen dat stress je in de greep krijgt, moet je zorgen voor een balans tussen deze stressreactie en het herstel. Anders gezegd: Je veerkracht en de belasting die je te verduren krijgt moeten in balans zijn.

Het lastige hieraan is dat deze balans heel dynamisch is. Jouw veerkracht is op het ene moment veel groter dan op het andere moment. Heb je het bijvoorbeeld even heel druk gehad en ben je moe, dan is je veerkracht lager. Heb je net een dikke bonus gekregen met veel waardering van je werkgever dan ben je waarschijnlijk veel veerkrachtiger.

Dit zelfde geldt voor de belasting die je te verduren krijgt. Als jij het heel druk hebt op je werk, of je kindje is bijvoorbeeld ziek, dan is de belasting tijdelijk hoger. Heb je een heel rustig weekend, waarin je dingen kan doen waar je energie van krijgt, is deze veel lager.

Maar hoe krijg ik nu deze balans?

Je kunt op 2 manieren werken aan deze balans. Enerzijds kan je zorgen dat je veerkrachtiger wordt, anderzijds kan je zorgen voor minder belasting. Veerkrachtiger wordt je door goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen, maar ook door dingen te doen waar jij blij van wordt en energie van krijgt.

De belasting kan je aanpassen door bijvoorbeeld meer rust te nemen tussendoor, minder hoge eisen aan jezelf te stellen, duidelijk je grenzen aan te geven en te zorgen dat je minder energievreters hebt.

De kunst is om geregeld even te kijken of de balans tussen veerkracht en belasting nog wel goed is. En als je merkt dat deze 2 dingen uit balans zijn, je meteen in actie komt om de balans te herstellen. Het is daarbij heel belangrijk dat jij inzicht hebt in dingen die voor jou als belasting voelen en weet hoe jij hier zelf invloed op uit kan oefenen. En daarnaast is het ook heel belangrijk dat je werkt aan het vergroten van je veerkracht.

Online training “Vrij van Stress”

Wil jij leren hoe jij jouw stress-niveau blijvend kan verlagen? Dan is de online training “Vrij van Stress” echt iets voor jou. In deze training leer jij hoe je weer grip krijgt op stress en hoe jij zelf invloed uit kan oefenen op stress-volle situaties. Ook als jij herstellende bent van een burn-out helpt deze training je jouw stress de baas te worden en te blijven.

Na aanmelding krijg je meteen toegang tot de online leeromgeving en kan je starten met de eerste trainingsweek. Je kan deze training met of zonder persoonlijke begeleiding volgen, gewoon vanuit huis en in je eigen tijd.

Kijk voor meer informatie op: Online training Vrij van Stress

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie