Faalangst; vluchten of aanpakken

Faalangst kan een enorme rol in je leven spelen. Ben jij vaak aan het vluchten voor je faalangst en ontloop jij situaties die je lastig vindt? Zou je niet liever de angst aanpakken en je faalangst overwinnen?

Mijn ervaring is dat het soms jarenlang kan duren voor iemand het aandurft om zijn faalangst onder ogen te zien en aan te pakken. Ze zien het vaak als een persoonlijk falen om hier hulp bij in te schakelen. Toch is deze hulp vaak wel de oplossing.

Faalangst zit vaak heel diep

zelfvertrouwen zelfkennis profileren

Waarom is het zo moeilijk om je faalangst te overwinnen? Het klinkt allemaal zo gemakkelijk. Gewoon doen, jezelf moed inpraten en niet zo stressen. Maar zo gemakkelijk is het vaak niet. Vaak zit faalangst veel dieper dan die ene toets, dat ene spannende moment of die ene presentatie. Oefeningen die alleen gericht zijn op een spannend moment zoals ademhalingsoefeningen, oppeppende zinnetjes etc. helpen dan ook vaak maar deels of helemaal niet.

Oorzaken faalangst

Vaak ontstaat faalangst door onzekerheid, moeite met keuzes maken, het perfecte nastreven, hele hoge verwachtingen van jezelf of van je omgeving of blootstaan aan teveel stress in het algemeen. Naast deze oorzaken zijn er nog diverse andere oorzaken te bedenken en voor iedereen ligt er weer een andere oorzaak aan ten grondslag.

Faalangst oplossen

Wil je je faalangst overwinnen dan is het dus belangrijk om uit te zoeken waar deze door ontstaan is en wat de dieperliggende oorzaken zijn. Heb jij bijvoorbeeld van je ouders een bepaalde boodschap meegekregen die je nu nog altijd meeneemt, zoals bijvoorbeeld, “als je maar je best doet dan lukt het wel”, dan kan dit ervoor zorgen dat je steeds harder gaat werken als iets niet lukt of het als persoonlijk falen ziet.

Pesten, (negatieve) opmerkingen

Of wellicht heeft iemand in je kinderjaren eens iets tegen je gezegd over jouw gedrag, wat heel veel impact heeft gehad en zorg je er nu voor dat je dat gedrag niet meer laat zien, met het gevolg dat je niet meer jezelf bent.

Moeite met keuzes maken

oplossing tegen stress

Een andere bekende oorzaak is de enorme druk die je jezelf oplegt om de juiste keuze te maken en hierdoor uiteindelijk gaat vermijden om een keuze te moeten maken. Geleidelijk ga je dit op steeds meer vlakken doen en maak je een keer een keuze die niet helemaal goed uitvalt, dan is dit weer een bevestiging voor je gevoel en angst.

Het gevolg is dat het steeds lastiger wordt om een keuze te maken en ga je je steeds meer vastgrijpen aan je oude vertrouwde gewoontes, omdat kiezen voor verandering te eng is. Ook de keuze maken om je faalangst aan te pakken kan dan te eng voelen.

Pas als je je bewust wordt van de dieperliggende oorzaken van je angst, kan je je faalangst goed aanpakken.

Aan de slag

Onderzoeken

In mijn coachtrajecten neem ik altijd uitgebreid de tijd voor deze stap van onderzoeken. Mijn ervaring is dat wanneer de dieperliggende oorzaken boven tafel komen, de faalangst al behoorlijk af kan nemen. Iemand is zich bewust geworden van bepaalde gewoontes, gedragsproblemen of boodschappen die hij of zij zichzelf geeft en kan hier nu ook iets mee.

Oplossen

Door jezelf beter te leren kennen en je bewust te zijn van je valkuilen, maar ook van de dingen waar je goed in bent, kan je zorgen dat je beter in je vel komt te zitten en meer jezelf kan zijn. Het gevolg is minder basisspanning en meer zelfvertrouwen en daardoor ook minder faalangst. In de tweede fase van het coachtraject gaan we ook op zoek naar oplossingen voor lastige dingen. Als jij het bijvoorbeeld lastig vindt om keuzes te maken, gaan we in kleine stapjes oefenen om dit toch voor elkaar te krijgen. Vind je het lastig om jezelf te laten zien of horen dan ga je hiermee oefenen.

Verankeren

Omdat het lastig kan zijn om nieuwe dingen ook vol te blijven houden, besteed ik ook altijd aandacht aan het blijven volhouden van nieuw geleerde dingen en jezelf steeds wat verder uit blijven dagen. Ook leer je wat je kan doen als je even weer  af lijkt te glijden.

Ben jij er aan toe om jouw faalangst aan te pakken? Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie