Faalangst tips voor volwassenen

Faalangst komt niet alleen bij kinderen voor. Ook veel volwassenen hebben dagelijks last van de gevolgen van faalangst. Zo hebben veel volwassenen met de angst om te falen nog steeds moeite met het maken van toetsen of het geven van presentaties, zijn ze erg afhankelijk van de mening van een ander, vinden ze zichzelf minder belangrijk of minder goed als een ander én hebben ze een laag zelfvertrouwen. In dit artikel geef ik faalangst tips voor volwassenen, om je faalangst onder controle te krijgen én te houden.

Ontdek waar jouw faalangst vandaan komt

Als jij wilt leren omgaan met jouw faalangst, moet je ervoor zorgen dat jij ontdekt waar jouw faalangst vandaan komt. Heb jij bijvoorbeeld altijd al last gehad van onzekerheid en angst om te falen of is dit pas later ontstaan?

Faalangst ontstaat vaak door een combinatie van jouw persoonlijkheid, jouw opvoeding en de dingen die je gedurende je leven meemaakt. Ben jij iemand die hele hoge eisen aan jezelf stelt, ben jij erg perfectionistisch, hooggevoelig of hoogbegaafd, dan zijn deze eigenschappen vaak van invloed op jouw faalangst.

En heeft één van je ouders last van faalangst, dan kan het zijn dat jij hierdoor ook gevoeliger was voor het ontwikkelen van angst. Jouw ouders zijn als rolmodel voor je geweest en jij hebt van hen geleerd hoe jij met bepaalde situaties in je leven om kan gaan.

Daarnaast kunnen ook dingen als gepest zijn, trauma’s in het verleden, een moeilijke jeugd, verlies van dierbaren én te beschermd opgevoed van invloed zijn op het wel of niet krijgen van faalangst.

Als jij je bewust bent van de dingen die bij jou van invloed zijn op je faalangst, dan kan jij gericht actie ondernemen. Ook al kan je niet jouw jeugd, of jouw karaktereigenschappen aanpassen, je kan wel leren hoe jij hier beter mee om kan gaan, zodat ze je vanaf nu niet meer belemmeren.

Ontdek waar jij precies bang voor bent

Angst is een heel breed begrip. Mensen met faalangst zijn bang om fouten te maken, maar fouten zijn er in allerlei soorten en maten. Zelfs als 2 mensen bang zijn om een fout te maken tijdens een toets, kan er toch een andere angst achter liggen. Zo kan de ene bijvoorbeeld bang zijn dat het resultaat niet aan de verwachtingen van de omgeving voldoet, terwijl de ander bang is om de foute keuze te maken tijdens de toets.

Of bij angst voor een presentatie; De ene kan de ene bang zijn voor een black-out, terwijl de ander bang is dat het publiek hem of haar niet leuk genoeg vindt.

Twee keer een angst voor een situatie, maar de daadwerkelijke angst verschilt. Om jouw faalangst heel gericht aan te kunnen pakken is het heel belangrijk dat jij ontdekt waarvoor jij PRECIES bang bent.

Zoek naar oplossingen voor jouw angst

Als jij jouw faalangst voor eens en voor altijd wilt overwinnen, zal jij heel gericht oplossingen moeten zoeken. Niet alleen maar willekeurige faalangst tips voor volwassenen toepassen, maar oplossingen die voor jou ECHT werken. Stapje voor stapje ga je je grenzen verleggen en leer je met minder spanning jouw doelen te behalen.

Faalangst tips voor Volwassenen

Met de volgende faalangst tips voor volwassenen kan jij jouw faalangst aanpakken:

 • Leer fouten te maken
 • Ga kijken naar wat wél goed gaat in plaats van naar dingen die beter kunnen
 • Leer je positieve karaktereigenschappen kennen
 • Leer positief denken
 • Laat onzekerheid er zijn, in plaats van het te verstoppen
 • Stop met jezelf vergelijken met een ander
 • Denk niet teveel na
 • Focus jezelf op leren en niet op presteren
 • Wees minder streng voor jezelf
 • Stop met het invullen van iemand’s gedachtes
 • Verwacht niet dat je alles in één keer verandert, neem kleine stapjes

Faalangst begeleiding voor volwassenen

Ik ben er van overtuigd dat het ook jou lukt om je faalangst te overwinnen! Kom je er alleen niet uit, dan kan ik je helpen met het zetten van deze stappen en het vinden van de juiste oplossingen. Stapje voor stapje ga jij jouw grenzen verleggen en leer jij weer te stralen!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Faalangst tips voor volwassenen

Plaats een reactie