Faalangst bij volwassenen

Dat faalangst bij kinderen voorkomt, weten veel mensen wel, maar wist je dat er ook heel veel volwassenen dagelijks beperkt worden door hun faalangst?

Als volwassene heb je waarschijnlijk geleerd om zoveel mogelijk situaties waarin je last hebt van faalangst te vermijden. Hierdoor is jouw faalangst minder zichtbaar voor je omgeving. Maar de angst zit er wel degelijk en dit kan heel veel beperkingen en stress geven. Faalangst blijft op deze manier een grote rol spelen in je leven.

Op welke manier merk je dat je faalangst hebt?

Faalangst kan zich op twee manieren uitten. We onderscheiden passieve faalangst en actieve faalangst. Bij passieve faalangst zie je met name uitstelgedrag, actieve faalangst zorgt vaak voor perfectionistisch gedrag en geeft een vergroot risico op stress- en burn-out.

Uitstelgedragfaalangst stress burnout

Bij de passieve vorm van faalangst, ben je heel erg bezig met het vermijden van “enge” situaties. Waarschijnlijk stel jij geregeld lastige dingen uit, uit angst om een fout te maken. Door dit uitstelgedrag en het vermijden van spannende situaties, beperk je jezelf enorm. Je blijft in je veilige wereldje en bent bang voor verandering. Omdat de wereld om je heen wel steeds veranderd, zal je wereldje steeds kleiner worden.

Ook is de kans groot dat deze vorm je belemmert in je werk. Je zoekt excuses voor enge situaties en moeilijke klussen, waardoor het voor de omgeving lijkt alsof je er geen zin in hebt en lui bent. Dit kan ervoor zorgen dat je een promotie misloopt en de kans op conflicten met je werkgever of collega’s is hierdoor groter.

Perfectionisme

Bij de actieve vorm van faalangst speelt perfectionisme een grote rol. Misschien ben jij een harde werker en doe jij altijd stinkend je best om alles foutloos te doen, waardoor je geregeld te veel hooi op je vork neemt en jezelf overbelast? Je probeert van alles te doen om minder stress te ervaren; bijvoorbeeld gezond eten en meer sporten, maar ook hier leg je jezelf weer onmogelijke eisen op waardoor je jezelf nog verder overbelast.

Voor je werkgever ben je waarschijnlijk een goede werknemer, maar je doet jezelf geregeld tekort en de kans is groot dat jij ooit uitvalt met een burn-out.

Zowel bij uitstelgedrag als perfectionisme is faalangst vaak de veroorzaker en ligt de oplossing in het de baas worden van deze angst. Lees hier meer over faalangst.

Faalangst en solliciterenfaalangst solliciteren stress

Een van de dingen waarbij faalangst bij volwassenen geregeld opspeelt is het solliciteren. Je bent uren bezig met een sollicitatiebrief en als je dan al uitgenodigd wordt, heb je zoveel stress, dat je jezelf niet kan laten zien zoals je bent. Bij iedere afwijzing wordt je zelfvertrouwen lager en je faalangst groter. Je ziet anderen wel starten bij een nieuwe werkgever en jou lukt het maar niet.

Misschien denk je dat het je diploma’s zijn, of gebrek aan kennis, waardoor je niet aangenomen wordt. Je blijft steeds nieuwe kennis opdoen, maar het heeft niet het gewenste resultaat.

Hoe komt dit toch? En wat kan ik eraan doen om dit te voorkomen?

Faalangstbegeleiding voor volwassenen

De kans is groot dat jij door je faalangst erg onzeker bent en dit merkt een potentiële werkgever. Als jij jezelf al niet gelooft, waarom zou een ander dit wel doen?

Door te werken aan jouw faalangst, assertiever te worden en je zelfvertrouwen te vergroten, kun je jezelf wel overtuigend laten zien en is de kans op succesvol en gelukkig leven vele malen groter. Ik leer jou in een aantal sessies 1-op-1, je faalangst de baas te worden en daardoor je grenzen verleggen en het beste uit jezelf naar boven te halen!

Dit doen we in 3 stappen:

  1. Onderzoeken waar de faalangst vandaan komt en op welke manier het invloed heeft op je leven
  2. Oplossingen zoeken om jouw angsten je leven niet langer te laten belemmeren en jouw doelen wél te gaan halen
  3. Verankeren, zodat jij na het programma niet weer terug valt in je oude gewoontes.

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wil je ontdekken hoe jij je faalangst onder controle kan krijgen en wil je weten wat ik hierin voor je kan betekenen? Meld je nu aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie