Eénderde van het verzuim heeft als oorzaak stress

Uitval door stress, de cijfers

Uitval door stress is de laatste jaren toenemend probleem. In 2014 werd 33 procent van het verzuim veroorzaakt door stress. In de leeftijdsgroep van 25-45 jaar, was dit zelfs bijna 50 procent. Het percentage uitval door stress neemt de laatste jaren nog steeds enorm toe.

Wat veel werkgevers niet weten is dat verzuim gemiddeld 250 euro per dag kost en dat de werknemer bij uitval door stress gemiddeld 180 dagen verzuimt. Als we even rekenen, dan kost de uitval van 1 medewerker door stress al snel 45.000 euro. Tot zover het slechte nieuws.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is, dat de werkgever behoorlijk wat invloed uit kan oefenen op deze cijfers. Zo is uit onderzoek gebleken dat een bevlogen werknemer 35% minder verzuimt en dat zijn productiviteit 20 procent hoger is.

Maar hoe komt u erachter hoe het zit met de bevlogenheid van uw werknemer en hoe herkent u een (dreigende) uitval door stress?

Allereerst is het heel belangrijk met uw werknemers in gesprek te gaan. Alleen al door aandacht te hebben voor uw werknemers is de eerste winst behaald. Een werknemer vindt het vaak prettig dat er persoonlijke aandacht is en dat de werkgever wil investeren in het welzijn van zijn werknemers.

Inschakelen van een coachmeeting-1015291_640

Heeft u, om welke reden dan ook, niet de mogelijkheid, zelf intensieve gesprekken met uw werknemers aan te gaan, dan kunt u  overwegen hiervoor een coach in te schakelen. De coach kan met uw medewerkers in gesprek gaan om te zien waar de werknemer staat als het gaat om stress en bevlogenheid.

Het voordeel is dat de coach geen gezamenlijke belangen heeft in de organisatie. Hierdoor is het voor de werknemer gemakkelijker om eerlijk te zijn over zijn gevoel en komen knelpunten vaak sneller naar de oppervlakte. Als de knelpunten in kaart gebracht zijn, kan door middel van coaching, samen met de werknemer, gezocht worden naar mogelijkheden om deze knelpunten op te lossen.

Het resultaat van de coaching is een meer bevlogen werknemer, die beter inzicht heeft in zijn stressfactoren en in zijn persoonlijke kwaliteiten, waardoor hij minder uit zal vallen en beter zal presteren. Als tijdens deze sessies blijkt dat er sprake is van een (dreigende) burn-out, kan er, door op korte
termijn een interventie te starten, worden voorkomen dat de werknemer langdurig uitvalt.

Een burn-out vroegtijdig herkennen

Wanneer de juiste kennis aanwezig is, is een (dreigende) burn-out al in een vroeg stadium te herkennen. In het herkennen van een burn-out, ligt voor de werkgever een belangrijke taak. Ook kunt u uw werknemers informeren over de signalen, zodat ze een (dreigende) burn-out bij collega’s kunnen signaleren. Omdat het onderwerp stress en burn-out, voor de werknemer, vaak lastig te bespreken is, is het belangrijk hier vanuit de organisatie voldoende aandacht op te richten. Zorg dat uw werknemers het gevoel hebben dat ze met hun verhaal en vragen bij u terecht kunnen en neem de klachten van de werknemers serieus.

Het is daarnaast belangrijk dat u kort verzuim niet onderschat. Het blijkt namelijk dat kort verzuim geregeld een voorbode is van langer verzuim. Indien een werknemer kort verzuimt, is de kans 61 procent dat hij dit het jaar erna ook doet en het leidt in 50 procent van de gevallen na 4 jaar tot langdurig verzuim. Ga dus ook bij kort verzuim met de werknemer in gesprek over de oorzaak van het verzuim.

Bij het signaleren van een burn-out kunt u letten op de volgende signalen:

LichamelijkEmotioneel en gedrag
Hoofdpijn, migraineOntevredenheid
Nek- en/of rugklachtenDesinteresse of ongemotiveerd zijn
Maag- en/of darmklachtenOnzekerheid en/of een negatief zelfbeeld hebben
OnrustPrikkelbaar zijn
Aankomen of afvallenLusteloos, passief of geremd zijn
HartkloppingenOpgejaagd zijn
DuizeligheidMeer fouten maken, slechter presteren
ZwetenAfstandelijk of afwezig zijn
Verminderde weerstand hebben (vaker ziekmelden)Verminderde concentratie of vergeetachtigheid
Slecht slapen, vermoeidheidBesluiteloosheid, wispelturig zijn en/of veel piekeren

Hoe meer deze signalen aanwezig zijn, hoe groter de kans is, dat de werknemer last heeft van stress en hoe groter de kans op langdurig verzuim op korte termijn. Indien u, de werknemer die uit dreigt te vallen door stress, op korte termijn een goede interventie biedt, is de kans groot dat uitval kan worden voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat het verzuim met 25 procent kan worden gereduceerd, door stress preventief aan te pakken en door snel de juiste interventies in te zetten.

Wilt u wat doen aan het verzuim binnen uw organisatie of wilt u meer bevlogen werknemers die beter presteren?

Als stresscoach kan ik u helpen in kaart te brengen op welke fronten uw werknemers stress ervaren en ik kan uw werknemers begeleiden in het beter omgaan met deze stress. Daarnaast kan ik, door mijn achtergrond als fysiotherapeut, advies geven op het gebied van een gezondere leefstijl en uw werknemers ontspanningsoefeningen aanleren, om ze op die manier weerbaarder te maken tegen stress.

Heeft u vragen, of wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Bron: ArboNed

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plaats een reactie