Een te vol leven?

Soms zou je willen dat een dag uit 48 uur bestaat en een week uit 14 dagen. Tijd te kort, wie herkent het niet? Maar wat doe je eraan? Zoveel verplichtingen, en alles lijkt even belangrijk. Kortom stress!

Door op een goede manier met je tijd om te gaan kun je jezelf een hoop stress besparen. Omdat het niet mogelijk is meer uren in een dag te stoppen moeten we effectiever omgaan met de uren die we hebben. Soms lijkt het alsof onze hele dag vol zit met verplichte activiteiten, onze to-do lijst komt nooit af. We willen zoveel kleine (voor ons gevoel belangrijke) dingen op een dag doen, dat er geen tijd meer over is voor dingen die echt belangrijk zijn. Door effectief met je tijd om te gaan en te ontdekken wat echt belangrijk voor je is, krijg je je leven meer in balans en zal je je leven als minder vol ervaren!

Als metafoor voor dit probleem gebruik ik vaak het volgende:

Stel je voor: je hebt een grote glazen pot. In deze pot stoppen we een aantal grote ballen. Is deze pot dan vol? Ja zal je waarschijnlijk zeggen. Maar is hij dat ook echt?

Nu pakken we een hand vol kiezelstenen. Ondanks dat de pot vol zou zijn, passen deze kiezelstenen er nog bij in. Is de pot nu vol?

Vervolgens pakken we een hand vol zand. Het zand gooien we er ook bij in de pot en ook dit past. Is de pot nu dan echt vol?

Ik pak een fles met water. Past dit er ook nog bij?

Wat heeft dit nu met planning te maken?

In deze metafoor staat de pot voor je leven en deze pot vul je met de allerbelangrijkste dingen in je leven (de grote ballen). Deze ballen stellen bijvoorbeeld je familie, je gezondheid en je passies voor.

Vervolgens komen de kiezelstenen, die staan voor dingen die ook belangrijk zijn in je leven: je huishouden, je baan.

Het zand in de pot staat voor kleine dingen. Je kunt hiermee de hele pot vullen, maar dan is er geen ruimte meer voor de belangrijke dingen.

Vervolgens komt de fles: hoe vol het leven ook lijkt, er is altijd tijd voor een goed glas wijn met vrienden (oftewel ontspanning en plezier).

Nu klinkt dit allemaal heel mooi, maar in de praktijk blijkt het erg moeilijk te zijn al deze dingen in de pot te laten passen. Waar gaat het mis? Er zijn verschillende oorzaken te bedenken.

  1. Je maakt de pot groter dan hij is

Je denkt dat je meer dan 24 uur aan activiteiten in een dag kan stoppen of je overschat je energie. Belangrijk is hierbij om te realiseren dat er grenzen zijn aan wat je in een dag kunt plannen.

  1. Een balletje is groter (geworden) dan je denkt

Een van de belangrijke dingen in je leven vraagt tijdelijk meer energie. Denk bijvoorbeeld aan een ziek kind of een ziek familielid. Als 1 balletje groter geworden is, betekent het dat er minder ruimte is voor de andere balletjes. Je zult dus andere belangrijke dingen even iets naar de achtergrond moeten verschuiven.

  1. Er zijn plotseling te veel balletjes

Denk aan bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, een verhuizing of het starten van een eigen onderneming naast je huidige baan. Op dat moment geld dat er een balletje bij komt en dat de pot niet groter wordt. Een ander balletje zal er dus uit moeten.

  1. De kiezelstenen worden te groot

Minder belangrijke dingen nemen te veel plek in. Deze dingen zijn wel belangrijk, maar niet zo belangrijk dat ze zoveel tijd in je leven mogen vullen. De oplossing is minder kiezelstenen of kleinere kiezelstenen, dus schrappen van minder belangrijke dingen.

  1. Je vult de pot in de verkeerde volgorde

Als je begint met het water en het zand, passen de ballen er niet meer bij. Je legt dan de prioriteit verkeerd. Je vult je dag met onbelangrijke dingen, dingen die echt belangrijk zijn passen er dan niet meer bij. Krijg voor jezelf duidelijk wat echt belangrijk voor je is en zorg dat deze als eerste ingepland worden, dan zul je veel minder stress ervaren!

Wil jij meer tijd overhouden voor de dingen die je echt belangrijk vindt? Dan kan ik je helpen!

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

2 gedachten over “Een te vol leven?”

Plaats een reactie