Alle ballen hooghouden – zo doe je dat

Een drukke baan, een huis en tuin, kids en een partner die aandacht vragen. Een grote familie en vriendenkring die hulp van je nodig heeft, of misschien ben je mantelzorger. In ieder geval heb je veel ballen hoog te houden. Soms weet je niet meer hoe dit voor elkaar moet krijgen. Je zou willen dat een dag uit meer uren bestaat en er meer dagen in een week zitten. Het geeft je enorm veel stress en je wilt hier graag iets aan doen.

Hoe houd je deze ballen allemaal hoog? Het enige juiste antwoord hierop is NIET. Stop met blijven proberen alle ballen hoog te houden, dit is namelijk onmogelijk zonder er op enig moment aan onderdoor te gaan. Ik besef mij dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Alle ballen hoog houden, dat kan bijna iedereen, maar ballen laten vallen vereist veel moed.

Je hebt op dit moment 2 mogelijkheden:

 1. Je gaat op deze manier door en de kans is groot dat je burn-out raakt en de komende maanden helemaal geen ballen meer hoog houdt
 2. Je stopt met alle ballen hoog willen houden en je gaat veel beter in je vel zitten en je voelt je beter in balans

Ik kan je adviseren de 2e mogelijkheid te kiezen. De eerste mogelijkheid heb ik jarenlang geprobeerd. Ik nam structureel teveel hooi op mijn vork en probeerde alle ballen hoog te houden. Meestal lukte dit nog aardig ook. Mijn energiepijl was laag, maar ik had het ook zo druk, dus het was logisch dat ik daar moe van was. Jarenlang pleegde ik roofbouw op mijn lichaam en negeerde ik alarmsignalen. Tot ik op een bepaald moment niet meer onder de waarschuwing uit kon. Het werd tijd om dingen anders te gaan doen. Op dat moment ben ik kritisch naar mijzelf en mijn rol in het geheel gaan kijken.

De oorzaak

Er waren bij mij diverse redenen aanwezig die ervoor zorgden dat er steeds meer ballen bijkwamen:

 • Ik had moeite met “Nee” zeggen. “Ja” zeggen was mijn automatische antwoord. Ook al had ik achteraf spijt, ik had al toegezegd, dus moest mijn belofte nakomen
 • Ik wilde de controle in handen houden en had veel moeite met loslaten. Vaak had ik het gevoel dat ik het allemaal beter kon dan een ander en deed ik het daarom zelf in plaats van het aan een ander over te laten
 • Ik zat vol ideeën, begon overal aan en had geen duidelijk doel voor ogen
 • Ik vond alles even belangrijk en had moeite met prioriteiten stellen
 • Ik vond het lastig dingen waar ik aan begonnen was af te maken, ik begon liever aan iets nieuws. Faalangst speelde hierin een grote rol. Vaak sloeg de twijfel halverwege toe en was ik bang dat het niet goed, mooi of interessant genoeg zou worden. Al deze projecten kostten enorm veel tijd en het resultaat miste, waardoor ze veel energie kostten en niet het goede, positieve gevoel opleverden.
 • Ik was verslaafd aan stress en druk zijn. Het gaf me een fijn gevoel. Ik voelde me nuttig en belangrijk wanneer ik druk was en wanneer ik even niks te doen had, voelde ik mij onrustig. Op dat moment verzon ik gewoon iets om te doen, zodat ik dat onrustige gevoel kwijt was.

Zijn (een aantal van) deze redenen herkenbaar voor je?? De volgende tips kunnen je helpen om een heel aantal ballen te laten vallen en meer in balans te komen en te blijven.

De oplossing

Prioriteiten stellen

De kunst zit hem, bij het laten vallen van ballen, in het stellen van prioriteiten. Werk alleen met de ballen die ertoe doen, gooi de rest over naar anderen, leg ze op tafel of laat ze simpelweg vallen. Om prioriteiten te kunnen stellen is het belangrijk je af te vragen wat je wil bereiken. Wat is je doel? Wanneer je dit weet, kun je al een hele hoop ballen laten vallen, omdat ze niet bijdragen aan je doel.

Als je dan nog teveel taken hebt, is het goed om na te denken over je planning. Moet alles meteen gebeuren of zijn er taken die je uit kunt stellen? Welke taak moet als eerste gebeuren? Welke daarna? Mijn ervaring is dat taken die je eerst uitstelt, uiteindelijk niet meer belangrijk zijn en alsnog geschrapt kunnen worden.

Dingen uit handen geven

Mocht je erachter komen dat je, na het schrappen van minder belangrijke dingen, nog steeds tijd tekort hebt, accepteer dan dat je niet alles zelf kunt doen. Dit betekent dat je taken uit handen zal moeten geven, hoe moeilijk dit ook is. Je kunt hierbij denken aan hulp van je partner, familie en vrienden, maar ook aan bijvoorbeeld een assistent, collega, oppas of huishoudelijke hulp.

Laat het idee dat jij de enige bent die deze taak goed doet varen en geef een ander de kans om te laten zien dat hij of zij dit net zo goed (of misschien zelfs wel beter) kan als jij. Geef ze de ruimte op de taak op hun eigen manier te doen en beoordeel alleen het uiteindelijke resultaat. Zorg dat jij alleen de dingen doet die bijdragen aan je doel en die alleen jij kunt doen.

Kick af van je verslaving

Stress werkt verslavend. De adrenaline die ontstaat door stress geeft je een goed gevoel, waardoor je steeds probeert deze spiegel hoog te houden. Wanneer hij daalt ga je je rusteloos voelen en ga je weer op zoek naar prikkels die je dat goede gevoel te geven. Doordat je op deze manier niet voldoende rust krijgt, breekt dit je uiteindelijk op. Doorbreek deze cirkel en kick af van deze verslaving, door meer rust te creëren. In het begin is dit erg moeilijk en voel je je waarschijnlijk erg onrustig. Uiteindelijk went je lichaam aan de lagere adrenalinespiegel, waardoor je meer rust gaat vinden.

Houd focus en rond af

Focus je op je doel. Door altijd je doel voor ogen te houden, weet je welke taken belangrijk zijn en welke niet. Maak er de gewoonte van eerst een project af te ronden, voor je met een nieuw project begint. Het afronden van een taak geeft je een positief gevoel en geeft energie, die je vervolgens in een nieuw project weer kunt gebruiken. Besef je dat faalangst een reden kan zijn waardoor je vroegtijdig stopt. Wanneer dit project bijdraagt aan je uiteindelijke doel, laat je dan niet verleiden het project vroegtijdig te stoppen of het afronden uit te stellen.

Wanneer je met een project bezig bent die niet bijdraagt aan je doel, schrap deze dan, ook al heb je hier al veel tijd in geïnvesteerd. Elk uurtje wat je hier extra instopt is een verloren uur. Het kost je alleen maar tijd en energie en in deze tijd kun je ook dingen doen die wel bijdragen aan je doel.

Zoals al eerder gezegd vereist het laten vallen van ballen enorm veel moed. Heb jij het LEF een relaxt, succesvol leven te leiden?

Myrte Duijndam Vivas Coaching

Gratis en vrijblijvende kennismaking

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

2 gedachten over “Alle ballen hooghouden – zo doe je dat”

 1. Goedemiddag Vivascoaching,

  Ik herken veel in uw blog. Dapper dat u inzicht heeft gekregen in uw belemmeringen en onnodige ballen heeft laten vallen. Dank voor de inspiratie.

  MvG,
  Trees

  Beantwoorden

Plaats een reactie